Vaclav Klaus će napokon potpisati Lisabonski sporazum

ČEŠKI predsjednik Vaclav Klaus, zadnji europski vođa koji nije ratificirao Lisabonski sporazum, obećao je da će to učiniti. Kako prenosi češke Lidove noviny, Klaus je rekao da se "Vlak sa sporazumom kreće velikom brzinom i već je toliko daleko da ga je nemoguće zaustaviti ili vratiti, koliko god neki od nas to željeli".

Euroskeptični predsjednik je šokirao ovoga mjeseca 27-članu Uniju zahtijevajući da se Češku izuzme iz Povelje o temeljnim pravima, koja je dio Lisabonskog ugovora. Time bi se Prag zaštitio od mogućih zahtjeva za odštetom Nijemaca protjeranih iz Češke nakon Drugog svjetskog rata.

Sporazum nije dobar za Europu

Klaus je dodao da i dalje smatra da Sporazum "nije dobar za slobodu u Europi". "Potencijalnim uvođenjem Sporazuma se neće zaustaviti povijest", naveo je Klaus te dodao da će se "sporovi o slobodi i demokraciji i dalje voditi u Europi".

Klausovo zavlačenje s potpisom je mnoge navelo na misao da se češku predsjednik odlučio čekati britanske izbore. Naime, najvjerojatniji pobjednik torijevac Cameron je najavio da će čim preuzme vlast raspisati referendum koji bi, najvjerojatnije, pokopao Lisabonski sporazum.

Ipak, unatoč obećanju, Klausa sada u potpisivanju Sporazuma sprečava čekanje na odluku češkoga ustavnoga suda o usklađenosti Sporazuma sa češkim ustavom. Sud će odluku donijeti 27. listopada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.