Vakula: Danas i sutra su moguća olujna nevremena

Foto: HINA, Screenshot: HRT

METEOROLOG Zoran Vakula objavio je vremensku prognozu za nadolazeći vikend. Navodi kako će razdoblje promjenjivijeg vremena potrajati do nedjelje, ponegdje i ponedjeljka, a vrućina će se u većini kontinentalne Hrvatske zadržati još samo danas. 

Naime, danas će vrijeme biti većinom suho, sunčano i vruće, ali popodne na zapadu sve nestabilnije. Ipak, danas postoji umjerena opasnost od toplinskog vala u većem dijelu dana u središnjoj Hrvatskoj. 

"Uz subotnje pljuskove i grmljavinu zamjetno će osvježiti, što će vjerojatno mnoge oraspoložiti, ali ne i mogućnost olujnih nevremena i nove štete. Početkom novoga tjedna ponovno stabilnije i toplije, na Jadranu sredinom tjedna opet vrućina opasna za zdravlje. Prije toga, upozorenja na opasne meteorološke pojave na Jadranu 3 dana nema jer se prognozira sunčano i za doba godine prosječno toplo vrijeme, uz buru i tramontanu, koje će prolazno jake, gdjekad na udare i olujne, biti za vikend, osobito tijekom subote, kada valja upozoriti i na neverine", kaže Vakula. 

Promjena vremena prolazna i kratkotrajna

Navodi da će zbog te nove promjene vremena s petka na subotu u većini unutrašnjosti najviša dnevna temperatura zraka ponovno doživjeti skokovitu promjenu. "Pritom će temperatura zraka, koja je u neke prošlotjedne dane bila čak na rekordnim vrijednostima, doći na sasvim prosječne. No, samo prolazno i kratkotrajno - već od srijede slijedi novo zatopljenje", piše Vakula. 

Sutra stiže nova prolazna promjena vremena, a moguća su i olujna nevremena. "Sljedećih dana na kopnu osjetno svježije, posebice u subotu i oblačnije, uz povremenu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, a ponegdje je moguće i olujno nevrijeme. No već od nedjelje opet uglavnom suho, uz sve više sunčanih sati, te od ponedjeljka ponovno i danju toplije, ali nakon svježeg jutra", navodi Vakula.

Što se tiče Jadrana, u subotu će biti pljuskova i grmljavine. "Poneki je neverin moguć i u nedjelju, a u ponedjeljak opet suho, sunčano i danju posvuda vruće. Prevladavat će umjerena bura i tramontana, koje gdjekad mogu biti i jake, s olujnim udarima uglavnom podno Velebita", piše Vakula.