Vakula: Kiša kao da želi nadoknaditi propušteno u dosadašnjem dijelu godine

Screenshot: HRT

METEOROLOG Zoran Vakula za HRT je komentirao kišu koja je posljednjih dana neprestano padala. Jučer su izmjereni rekordi, a Vakula kaže da su jutros motritelji DHMZ-a zabilježili i nove rekorde.

"Ovoga rujna kiša kao da želi nadoknaditi propušteno u dosadašnjem dijelu godine. Nakon mjestimičnih rekorda u dnevnoj količini oborine početkom mjeseca, jutros su motritelji DHMZ-a zabilježili nove, još češće rekorde, premda mjerenja postoje dugi niz godina, ponegdje još od sredine prošloga stoljeća, kao primjerice u Ogulinu, gdje su jutros izmjerili 122 litre kiše po četvornome metru - najveću ikad izmjerena dnevnu količinu oborine na toj postaji.

Manje, ali također ekstremno izmjereno je i u Kutini - 92 litre, a još više u Delnicama - 141 litra te najviše u Crnom Lugu kod Risnjaka - čak 192 litre. Srećom, sljedećih će dana kiša većinom izostati ili će je biti samo rijetko i u malim količinama, a ni bura neće biti tako jaka kao danas, kada je u najvišem gorju pao i prvi snijeg nakon ljeta", rekao je Vakula za HRT.