Vakula najavio vrućine, ali i otkrio neke ekstreme

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell, HRT; DHMZ

Glavni prognostičar HRT-a Zoran Vakula najavio da opet slijedi vrlo vruće vrijeme, idućih par dana sigurno, a otkrio je i neke ekstreme koji su zabilježeni proteklih tjedana.

"Sljedećih većinom sunčanih dana - barem do početka novog tjedna - ponovno će gotovo posvuda biti vruće, nekima i sparno, pa će mnogima u kopnenom području odgovarati noćna svježina. No, ranoraniocima ne i mjestimice moguća magla.

Od ponedjeljka se pojavljuje mogućnost pljuskova, ali je još vjerojatniji u većini unutrašnjosti manji pad dnevne temperature zraka, na Jadranu pak opet lokalno jaka bura, osobito na sjevernom dijelu. I dok upozorenja za buru tek valja pričekati, već sada postoje za na Jadranu od subote umjerenu opasnost od novog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje jer će sve dulje noći i dalje često biti vrlo tople, kao i more, dani pak vrući, uz burin pa maestral", piše Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Neki gradovi imat će rekordan broj vrućih dana u kolovozu

U Požegi i Slavonskom Brodu već je 28 dana u nizu najviša dnevna temperatura zraka 30 °C i viša, što je za ovo doba godine jako rijetka pojava. Zbog toga, kao i novog zatopljenja, ti gradovi, možda i još neki, imat će rekordan broj vrućih dana u kolovozu.

Iako se proteklih dana najavljivalo kako će rekord srušiti i Split, to se ipak neće dogoditi ali će se ponoviti rekordan broj toplih noći - 31. Posljednji put se to dogodilo 2012. godine, te još prije: 2008., 2003., 2000., 1992., 1962., 1952. i 1950. godine, a podaci postoje od 1948.

U Zagrebu je prošlih tjedana već ponovljeno rekordnih 7 noći s temperaturom 20 °C i višom, koje su prvi i jedini put zabilježene 2022. godine. No, do kraja mjeseca, nakon većinom vrućih dana, možda se dogodi još poneka.

A što kaže Vakula za sutra?

"Petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčan, ujutro samo rijetko uz sumaglicu i kratkotrajnu maglu, uglavnom uz rijeke, jezera i ribnjake. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 18 °C, a najviša poslijepodnevna, uz slab jugoistočnjak, oko 32 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj danju toplije nego danas, većinom vruće, a noć i jutro podjednaki prošlima ili malo svježiji - no i dalje topliji od prosjeka za ovaj dio godine. Vedrinu će samo ponegdje i povremeno remetiti visoki oblaci, ujutro i magla.

Mjestimične kratkotrajne jutarnje magle bit će i u Gorskoj Hrvatskoj, a na sjevernom Jadranu moguća je sumaglica, osobito zapadno od Istre. Uz malo ili čak nimalo oblaka te tiho ili samo uz slab vjetar temperatura zraka ujutro će biti od 12 do 17 °C, uz more 20 do 23 °C, a poslijepodne 30 do 33 °C, u Gorskom kotaru malo niža.

U sunčanoj unutrašnjosti Dalmacije viša - i do 35 °C. U hladu! Vrućinu pretežno vedrog dana na srednjem Jadranu ublažavat će slab do umjeren maestral, uz koji će more biti malo valovito, temperature od 25 do 28 °C.

Podjednaka temperatura i valovitost mora, uz burin pa maestral bit će i na jugu Hrvatske, gdje će petak također biti stabilan, sunčan i već prijepodne u mnogim mjestima vruć.


U Zagrebu je prošlih tjedana već ponovljeno rekordnih 7 noći s temperaturom 20 °C i višom, koje su prvi i jedini put zabilježene 2022. godine. No, do kraja mjeseca, nakon većinom vrućih dana, možda se dogodi još poneka."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.