Vakula najavljuje kišu, snijeg i olujnu buru. Potrajat će

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL, HRT

JOŠ nema smirivanja vremena, a sljedećih nas dana čeka snijeg u gorju i bura s olujnim udarima na sjeveru Jadrana. Oborine će potrajati do kraja vikenda, a za vikend stižu i minusi. Stabilizacija vremena se očekuje tek početkom sljedećeg tjedna. 

Premda hladnije nego početkom tjedna, i u srijedu će biti relativno toplo, te i dalje promjenljivo, uz mjestimičnu kišu, u gorju i snijeg, uglavnom u noći i prijepodne, kada će mnogima smetati i vjetar, osobito jaka bura s olujnim udarima na sjevernom dijelu Jadrana, prognozira Zoran Vakula za HRT

U četvrtak mirnije i stabilnije, ali ujutro i još malo hladnije, u unutrašnjosti ponegdje uz slab mraz. I pritom u početku većinom sunčano, pa uz jačanje juga i jugozapadnjaka sve oblačnije, do kraja dana ponovno uz mjestimičnu kišu, koja će u petak i subotu povremeno padati u gotovo svim hrvatskim krajevima, a u gorju i malo snijega. Nakon južine, u subotu će opet biti bure, na sjevernom Jadranu vjerojatno i jake, na udare olujne.

Od nedjelje se povećava vjerojatnost za stabilnije vrijeme, ali u kopnenom području i ponovno jutarnje temperaturne minuse.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a

Sutra hladnije, bura, povremene oborine

U prvom dijelu srijede u Slavoniji, Baranji i Srijemu još može biti povremene kiše, a poslijepodne će sunčana razdoblja biti češća. Jutro će još biti relativno toplo s temperaturom između 5 i 7°C, a dnevna temperatura bit će oko 10°C.

U središnjoj Hrvatskoj promjenljivo oblačno i uglavnom suho, uz najvišu temperaturu oko 11°C te povremeno umjeren sjeverni vjetar.


Sjevernog i sjeveroistočnog vjetra bit će i u gorju, dok će na sjevernom Jadranu u noći zapuhati umjerena i jaka bura, koja će podno Velebita imati olujne udare pa će more jačati na umjereno valovito i valovito. Ujutro još može biti povremene kiše, a u višem gorju i snijega, dok će poslijepodne biti barem djelomice sunčano. Jutro hladnije nego u utorak, a najviša temperatura u gorju od 5 do 7°C, uz obalu i u unutrašnjosti Istre od 11 do 13°C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno, a mjestimične kiše može biti uglavnom prijepodne. Uz obalu će puhati umjerena do jaka bura, a ujutro je još moguć umjeren istočnjak i jugo. Poslijepodnevna temperatura između 11 i 14°C.

Podjednaka, pa i malo viša bit će i na jugu Hrvatske, gdje mjestimične kiše također može biti uglavnom u prvom dijelu dana. Puhat će istočnjak i jugo, a navečer će okrenuti na umjerenu buru."

I sljedećih dana promjenljivo, a onda se vraćaju minusi

"U četvrtak u kopnenom području kratkotrajno smirivanje vremena uz hladno jutro pa će mjestimice biti slabog mraza. Poslijepodne će se sa zapada naoblačiti, pa će u petak i subotu povremeno biti kiše, a u gorju u subotu ponovno može biti susnježice i snijega.

I na Jadranu u četvrtak pretežno sunčano uz postupan porast naoblake u popodnevnim satima, najprije na sjevernom dijelu. Zatim promjenljivo, povremeno s kišom, a u petak oborine ponegdje mogu biti obilnije. U petak će zapuhati jako jugo koje će u subotu okrenuti na buru, prognozirala je za Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.