Vanda Petković: Radeljak je prijetio da će me proglasiti ludom

IMUĆNI Dubrovčanin Aksel Petković, koji je u 61. godini života preminuo 6. veljače, te je svoje bogatstvo dvadesetak dana prije smrti, točnije 15. siječnja, oporučno ostavio Josipu Dikanu Radeljaku, nije se bio u stanju potpisati još od 4. siječnja, kazala je njegova sestra Vanda u intervjuu za Globus.

"Znajte da je on već 4. siječnja bio pod morfijem i gotov mrtav. Uvjerila sam se zadnjih njegovih dana, tu u Dubrovniku, da se, s obzirom da je bio potpuno nepokretan, nije mogao niti potpisati, nije mogao staviti prst, nego mu je trebalo pomaknuti ruku i staviti prst", pojasnila je Vanda Petković.

Kako je ispričala Petković, Aksel se razbolio 2004. godine, kada mu je dijagnosticiran rak prostate, a krajem 2005. je operiran nakon čega je naredna tri mjeseca odlazio na zračenje.
"Naredne godine pred Uskrs ustanovljene su mu metastaze na kostima. Krajem 2007. počinje dolaženje Hitne pomoći da mu daju morfij zbog bolova. Zatim prelazi na transdermal", navela je Petković istaknuvši kako njezin brat s obzirom da je uzimao sredstva za ublažavanje bolova nije bio suvisla osoba, što je i sam više puta naglasio.

"Sam mi je često znao reći da je jako ošamućen, da se truje, borio se protiv toga, jer nije želio da mu svijest i lucidnost budu pomućeni, i dok je još mogao kako-tako govoriti odbijao je morfij ili je tražio najmanju moguću dozu. U samom početku uzimanja morfija teško je komunicirao, i kada je mobitelom razgovarao sa mnom, bio je strašno smušen i osjećao je ekstremni umor. A s njim sam redovito komunicirala mobitelom, no u prosincu 2008. to više nije bilo moguće. Uglavnom je spavao", ispričala je Petković.

"Svaki dan sam bila s njime otkako se vratio u Dubrovnik, pet minuta u vrh glave, ako biste osjetili da je on prisutan u razgovoru. Onda bi zatvorio oči, i više ne znaš da li spava. On bi sam rekao: 'Pazi, pogubit ću se'. Stvarno su postojali trenuci i kad je halucinirao. A na morfiju je bio cijelu godinu dana.", dodala je.

Radeljak je prijetio da će Vandu proglasiti ludom, a i...


Petković je podrobnije progovorila i o prijetnjama Dikana Radeljaka, koji joj je kazao da će proglasiti ludom i poslati na Rab ili Ugljan, gdje se nalaze psihijatrijske ustanove, ali prije svega, napomenula je da je njezin brat još u lipnju prošle godine pokrenuo postupak da bi joj vratio "poslovnu sposobnost".

Radeljak, prema njenim riječima, isprva nije bio upoznat s Petkovićevim namjerama da sestru pravno osobi za nasljedstvo, nego tek pred kraj njegova života. Na sprovodu je Radeljak od Petković zatražio dokument koji sadrži informacije o tome tko je njezin skrbnik. Naime, Petković je kao skrbnik, s obzirom da je bio bolestan, imenovao posebnog skrbnika, među ostalim i Centar za socijalnu skrb - "taj papir Radeljak i njegov odvjetnik nisu imali", navela je Petković.
"Dikan pita: 'Imaš li te papire'. Ja kažem: 'Imam'. On kaže: 'Pa eto, donesi ih sutra'. Ja kažem: 'Sutra je sprovod'. On kaže da će me 'oni proglasiti ludom i poslati', počeo je spominjati Rab", rekla je Petković.

...oduzeo je 35 tisuća eura, koje joj je namijenio brat

Premda je Radeljak izjavio da je na Petkovićevom računu bilo tek nekoliko tisuća kuna, njegova sestra tvrdi da ima izvod te da može dokazati kako je u Raiffeisen baci bilo 35 tisuća eura. Te novce je Katja Brailo 10. siječnja predala Radeljaku, koji je ju je na to natjerao, dok je Aksel iz Zagreba u Dubrovnik odvezen bez novca.

Ig.M.
Foto: Globus

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.