KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Varaždinska bolnica: Cijepili smo suprugu ravnatelja i rektora Sveučilišta Sjever

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Marijan Susenj/PIXSELL

IZ OPĆE bolnice Varaždin potvrđeno je da su u razdoblju od 5. do 25. siječnja ove godine tamo cijepljeni rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković te supruga ravnatelja bolnice.

"Opća bolnica Varaždin sedmom dozom je cijepila radnike Opće bolnice Varaždin, zdravstvene radnike u mirovini, radnike obrazovnih ustanova za zdravstvene kadrove (uključujući i rektora Sveučilišta Sjever), članove obitelji radnika Opće bolnice Varaždin (uključujući i suprugu ravnatelja koja je zdravstveni radnik i radi u vrtićkim jaslicama) odnosno druge u tom trenutku dostupne osobe kako bi se upotrijebile sve doze cjepiva", stoji u priopćenju kojeg su upravo poslali medijima. 

Što je sedma doza?

Iz Opće bolnice Varaždin u obraćanju medijima osjetili su potrebu objasniti što je "sedmu doza" cjepiva:

"Sadržaj svake bočice cjepiva je 0,45 ml; razrjeđuje se s 0,9% NaCl količine 1,8 ml po bočici; tako dobiven sadržaj jedne bočice ima 2,25 ml: jedna doza cjepiva iznosi 0,30 ml; sadržaj jedne bočice od 2,25 ml dijelimo s 0,30 ml jedne doze cjepiva što znači da u svakoj bočici cjepiva ima 7 punih doza cjepiva. Aktivnosti cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Općoj bolnici Varaždin sedmom dozom u razdoblju od 05.01. do 25.01. u odnosu na kontekst vremena u kojem se aktivnosti provode ne smatramo nepravilnošću i odstupanjem. Napominjemo da za opisanu činjenicu većeg broja doza cjepiva po jednoj bočici Opća bolnica Varaždin nije mogla postupati drugačije nego je postupila kako bi se svaka doza cjepiva utrošila u određenom kratkom vremenu uvjetovanim kada je koja bočica stavljena u distribuciju te pripremljena sama doza cjepiva razrijeđena s 0,9% NaCl.", stoji u priopćenju.

Slabi odaziv kao opravdanje

Navode i kako u obzir valja uzeti i vrijeme "slabog odaziva i odustajanja od cijepljenja te nepovjerenja u javnosti prema novom cjepivu i cijepljenju".

"Tako je i među radnicima Opće bolnice Varaždin odaziv na cijepljenje bio manji od 50% što je u datom trenutku bilo 20% manje od planiranog. Najčešće obrazloženje odustajanja od cijepljenja je bilo nepovjerenje i bojazan od mogućih nuspojava i komplikacija cijepljenja. Nakon što je interes za cijepljenjem povećan te se nije dogodila isporuka dogovorenih količina cjepiva, u novim okolnostima Opća bolnica Varaždin nakon 25.01.2021. godine na svojem punktu aktivnosti cijepljenja s prvom dozom cjepiva Pfizer/BioNTech provodi za zdravstvene radnike Opće bolnice Varaždin. Opća bolnica Varaždin u novim okolnostima je utrošila sve deklarirane doze cjepiva Pfizer/BioNTech 5+1, dok se manji dio sedmih doza kod cijepljenja s prvom dozom cjepiva nisu uspjele upotrijebiti (15 doza cjepiva )", stoji u priopćenju bolnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.