Varaždinska županija proglasila prirodnu nepogodu zbog suše

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

VARAŽDINSKA županija proglasila je prirodnu nepogodu zbog suše na području tri grada i 14 općina na svome području.

Dugotrajna suša od početka lipnja uzrokovala je veliku materijalnu štetu u poljoprivredi, što su potvrdila i brojna gradska i općinska povjerenstva koja su na poziv Varaždinske županije dostavila procjenu o štetama.

Štete od suše

Tako su zbog izrazito visokih temperatura i manjka padalina štete od suše na ratarskim površinama, krmnom bilju,  povrtlarskim kulturama, voćnjacima i vinogradima u intenzitetu od 20 do 90 posto ovisno o lokalitetu, a što se odrazilo na visinu prinosa.

Prema informacijama iz Varaždinske županije, njezino povjerenstvo će u zakonskom roku izraditi izvješće o šteti te ga dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom za dodjelu pomoći za djelomičnu naknadu štete nastalu od suše.

Prirodna nepogoda proglašena je za gradove Ludbreg, Varaždinske Toplice i Novi Marof te općine Donja Voća, Cestica, Vinica, Petrijanec, Sračinec, Maruševec, Vidovec, Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ, Breznica, Breznički Hum i Visoko.