Varaždinski župan zbog mraza proglasio prirodnu nepogodu za Općinu Bednja

Foto: FaH

Varaždinski župan Anđelko Stričak danas je proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Općine Bednja, a prema prvoj procjeni, ukupna šteta na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima uzrokovana mrazom nastala 26. travnja iznosi 1,6 milijuna eura.

Kako su priopćili iz Varaždinske županije, mraz je velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima nanio u noćnim i jutarnjim satima 26. travnja, a Općina Bednja Županijskom je povjerenstvu za procjenu šteta dostavila zahtjev u kojem se navodi da su štete na vinogradima, povrtnim i voćarskim kulturama od 30 do 80 posto.

Milijunska šteta

Prema prvoj procjeni, ukupna šteta zbog mraza na području općine Bednja iznosi 1,6 milijuna eura. 

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, poljoprivrednici koji su pretrpjeli štetu trebaju to u roku od osam dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.