Varga i Curić proglašeni krivima, radili lažne SMS poruke za Mamića i Todorića

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

NA ŽUPANIJSKOM SUDU u Osijeku proglašeni su krivima Franjo Varga i Blaž Curić, optuženi u aferi SMS. Vargi je sud dodijelio kaznu od 3 i pol godine zatvora, a Curiću dvije godine, javlja HRT. 

Prvooptuženog Franju Vargu optužnica tereti da je kreirao lažne SMS poruke kako bi spriječio dokazivanje u sudskom postupku protiv Zdravka Mamića te u postupku izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije.

"Nije riječ o običnim građanima"

Uskok tvrdi da je Varga od sredine 2017. do rujna 2018. izrađivao lažne SMS poruke kojima je trebao dokazati da su bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, ali i vlasnik Agrokora Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupaka. Vargi se zbog toga sudilo za sprječavanje dokazivanja, a Curiću koji mu je u rujnu 2018. navodno dojavio da je pod istragom za pomaganje u tom nedjelu.

Tužiteljstvo kao posebno otegotnu okolnost ističe činjenicu da su oba okrivljenika ranije bili policijski službenici te da nije riječ o običnim građanima, koji nisu bili svjesni svojim postupaka.

Vještačenjem informatičke opreme prvooptuženog Varge pronađene su poruke koje je Zdravko Mamić predstavio na press konferenciji 2018. godine, a koje su trebale pokazati da pravosudni dužnosnici, predstavnici Uskoka i policijski službenici protiv njega dogovaraju montirani i politički motivirani kazneni postupak, a informatičko vještačenje je pokazalo da su na toj opremi poruke i kreirane.

Pretragom te opreme pronađene su datoteke koje je Ivica Todorić dostavio glavnom državnom odvjetniku, odnosno poruke koje su navodno razmjenjivali premijer Andrej Plenković, bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić i dužnosnici Agrokora, u kojima se navodno dogovara montirani postupak protiv Todorića i njegovo uhićenje.

Curić Vargu telefonom upozorio da izbriše sve dokaze

Pretragom Curićeve opreme utvrđeno je da je Vargi dostavljao brojeve Andreja Plenkovića i Martine Dalić, a pronađena je i navodna komunikacija dužnosnika vlade i čelnika Agrokora, što je identično dokumentaciji koju je Todorić predao svojim odvjetnicima, a oni glavnom državnom odvjetništvu.

Sud smatra kako je analizom komunikacije optuženih vidljivo je da je Curić Vargu telefonom upozorio da izbriše sve dokaze, brojeve i poruke te da je Curić znao u koju će se svrhu ti podatci koristiti. Sud smatra kako su svojim postupcima okrivljenici doveli u pitanje neovisnost sudske vlasti te vjerodostojnost vladavine prava.

Varga i Curić nisu se pojavili na izricanju presude, kao ni njihovi odvjetnici Mario Poljak i Krešimir Vilajtović, a došao je samo drugi Curićev branitelj Berislav Krnic. U izrečene kazne uračunato im je vrijeme provedeno u pritvoru, a sud ih je obvezao na plaćanje troškova postupka. 

Tijekom suđenja ispitani su brojni svjedoci, među kojima Ivica Todorić, bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a videovezom iz Mostara svjedočio je i Zdravko Mamić koji se u BiH nalazi od lipnja 2018., kao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.