Većina azijskih burzi pala, dolar oslabio

Foto: EPA

Na većini azijskih burzi cijene su dionica pale jer ulagače nije impresionirao jučerašnji rast Wall Streeta, dok je Nikkei indeks porastao jer je japanska središnja banka zadržala izuzetno poticajnu monetarnu politiku.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0.1 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1.2 posto, dok su cijene dionica u Australiji porasle 0.8 posto. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0.1 i 0.8 posto.

Na većini azijskih burzi trguje se oprezno jer nema vijesti koje bi potaknule ulagače dok se kinesko, najveće gospodarstvo u regiji ne oporavlja tako brzo kao što se očekivalo.

No, na Tokijskoj su burzi cijene dionica znatnije porasle jer su na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici čelnici japanske središnje banke odlučili zadržati izuzetno popustljivu monetarnu politiku jer inflacija ne jača osjetnije, dok su izgledi za gospodarstvo nejasni.

Cijene dionica porasle su i u Australiji, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta.

Na najvećoj svjetskoj burzi, naime, i dalje vlada dobro raspoloženje jer nakon prošlotjednih poruka čelnika Feda ulagači vjeruju da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da iduće godine slijedi smanjenje kamatnih stopa, s obzirom na to da inflacijski pritisci postupno popuštaju.

Nakon poruka čelnika Feda, na tržištu se procjenjuje da postoji više od 60 posto izgleda da će središnja banka, nakon više od godinu i pol dana zaoštravanja monetarne politike, već u ožujku početi smanjivati kamate.

No, postoje velike razlike između procjena čelnika Feda i najoptimističnijih analitičara na Wall Streeta, pa tako prvi procjenjuju da je u idućoj godini moguće smanjenje kamata u tri navrata, a drugi čak u šest navrata.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102.50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102.57 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 142.40 na 143.75 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1.0920 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0905 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno porasle, drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.22 posto, na 78.15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.05 posto, na 72.50 dolara.