Većina azijskih burzi pala, japanska snažno porasla

Foto: EPA

Na većini azijskih burzi cijene su dionica pale jer nema vijesti koje bi podržale tržišta, dok je japanski Nikkei indeks skočio na novu najvišu razinu od 1990. godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0.5 posto, skliznuvši blizu najniže razine u mjesec dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto i probio se, prvi put nakon 34 godine, iznad razine od 34.000 bodova.

No cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale su između 0.2 i 0.7 posto.

Snažan rast japanskog Nikkei indeksa zahvaljuje se, među ostalim, rastu cijena dionica velikih izvoznika jer zbog slabosti jena njihovi proizvodi na inozemnim tržištima postaju jeftiniji.

I dok je Nikkei dosegnuo najviše razine u 34 godine, pojedini kineski burzovni indeksi kreću se blizu najnižih razina u pet godina.

Posljedica je to sporijeg nego što se očekivalo oporavka kineskog gospodarstva od koronakrize.

Ni na ostalim burzama u regiji raspoloženje nije ništa bolje, pa tako indeksi prate jučerašnji pad Wall Streeta, kada je Dow Jones oslabio 0.4, a S&P 500 za 0.15 posto. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0.1 posto.

Nakon snažnog rasta u ponedjeljak, jučer su Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali jer su ulagači oprezni uoči izvješća koja će pokazati kako se inflacija u SAD-u kretala u prosincu.

Izvješće o potrošačkim cijenama bit će objavljeno u četvrtak, a o proizvođačkim cijenama u petak.

Ta bi izvješća mogla osjetno utjecati na očekivanja u vezi kamatnih stopa američke središnje banke.

Ulagači su se donedavno nadali agresivnom smanjenju kamata Feda, počevši od ožujka, no nakon objave zapisnika s posljednje lanjske sjednice Feda takve su špekulacije splasnule.

Sada se na tržištu novca procjenjuje da postoji 65 posto izgleda da bi Fed u ožujku mogao smanjiti kamate za 0.25 postotnih bodova, dok su prije tjedan dana ti izgledi iznosili gotovo 80 posto.

„Puno toga na tržištu ovisi o špekulacijama što će Fed učiniti u idućem razdoblju. Tržište skače u jednom ili drugom smjeru jer ulagači pokušavaju pogoditi što će Fed učiniti”, objašnjava Tim Ghriskey, portfelj menadžer u tvrtki Ingalls & Snyder.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon dva dana pada.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102.53 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 102.22 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 143.95 na 144.75 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0925 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0955 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 0.36 posto, na 77.85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.47 posto, na 72.55 dolara.