Većina u vijeću UN-a odbila raspravu o navodnim zločinima u Kini. "To je katastrofa"

Foto: Profimedia

UN-OVO Vijeće za ljudska prava u četvrtak je odbacilo prijedlog Zapada o održavanju rasprave o navodnim kršenjima ljudskih prava u kineskoj regiji Xinjiang, nakon što je izvješće UN-a otkrilo moguće zločine protiv čovječnosti nad Ujgurima i drugim muslimanima. 

To je tek drugi put u 16-godišnjoj povijesti Vijeća da je prijedlog odbačen, a promatrači to ocjenjuju kao korak unatrag. Devetnaest je zemalja glasalo protiv prijedloga, 17 za, a 11 je bilo suzdržanih.

Prijedlog o raspravi dali su među ostalima SAD, Kanada i Velika Britanija. Kada su rezultati objavljeni, u ženevskoj dvorani prolomio se pljesak.

"To je katastrofa. To je doista razočaravajuće", rekao je Dolkun Isa, predsjednik Svjetskog ujgurskog kongresa, čija je majka umrla u logoru, a dvojica braće su nestala.

"Nikad nećemo odustati, ali doista smo razočarani reakcijom muslimanskih zemalja", rekao je. Katar, Indonezija i Pakistan odbacili su prijedlog.

Kineski veleposlanik upozorio je neposredno prije glasanja da će prijedlog stvoriti "opasan prečac" za razmatranje stanja ljudskih prava u drugim zemljama.

"Danas je na meti Kina. Sutra će biti bilo koja druga zemlja u razvoju", rekao je Chen Xu.

Ured UN-a za ljudska prava 31. kolovoza objavio je dugo očekivano izvješće u kojem su utvrđena ozbiljna kršenja ljudskih prava u Xinjiangu.

Skupine za ljudska prava optužuju Peking za nasilje nad Ujgurima, većinom muslimanskom etničkom manjinom koja broji oko 10 milijuna ljudi u zapadnom dijelu Xinjianga.

Peking snažno odbacuje bilo kakva kršenja i rekao je da je "spreman za borbu" ako protiv njega budu poduzete bilo kakve akcije.

Događanje je izazvalo političke dileme kod mnogih zemalja u razvoju koje su među 47 članica Vijeća, koje ne žele javno prkositi Kini iz straha da ne ugroze kineska ulaganja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.