Velik dan za muslimane u Hrvatskoj: Počela izgradnja riječke džamije

U RIJEČKOM naselju Rujevica danas je svečano započeta dugo očekivana izgradnja islamskog centra s džamijom na lokaciji sjeverno od gradske zaobilaznice. Gradilište je otvorio muftija Ševko Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Svečanost početka radova je započela i završila molitvom u kojoj su sudjelovali članovi Mešihata i Sabora IZ-a, riječki imami i predstavnici riječkog IZ-a, kao i brojni islamski vjernici.

Hajrudin Mujkanović, glavni riječki imam, izrazio je želju da riječka džamija bude orijentir svih muslimana ovog dijela Hrvatske.

Prema ugovorima, izvoditelj radova GP Krk će do razine ključ u ruke objekt sagraditi za 44,5 milijuna kuna, i to u roku od 18 do 24 mjeseca, najkasnije, dakle, do ožujka 2012. godine, prenosi Novi list.

Prošloga tjedna je u Islamskom centru u Zagrebu potpisan ugovor o izgradnji riječkog islamskog centra, čemu je prethodio dogovor između investitora i izvođača o svim detaljima te investicije.

Minaret visok 23 metra

Riječka džamija se gradi prema idejnom rješenju pokojnog akademskog kipara Dušana Džamonje i njegovih suradnika, arhitekata Darka Vlahovića i Branka Vučinovića iz zagrebačke projektantske tvrtke ADB. Kamen temeljac budućeg vjerskog centra muslimana koji žive u Rijeci i okolici je položen 3. listopada prošle godine u nazočnosti visokih državnih dužnosnika. Kamen temeljac je položio ministar vakufa Katara, zemlje od koje je Islamska zajednica dobila značajnu donaciju za izgradnju svoje bogomolje. Naime, Katar je donirao pet milijuna eura, a prvi milijun utrošen je na kupnju zemljišta i izradu projekata te za druge potrebne aktivnosti.

Džamija se gradi na zemljištu od 10.860 četvornih metara, koje je Islamska zajednica kupila od Grada Rijeke. Prema nacrtu, gradi se troetažna građevina s minaretom visine 23 metra. Riječka će džamija, nakon onih u Zagrebu i Gunji, biti treća u Hrvatskoj.

Riječki muslimani su prije lokacije na Rujevici tražili da se ona izgradi u četvrti Hosti - Breg, ali tamo su naišli na otpor lokalnog stanovništva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.