Velik pad cijena nafte

Ilustracija: EPA

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 76 dolara budući da je zabrinutost za potražnju potisnula u drugi plan eskalaciju napetosti na Bliskom istoku i najavu smanjene proizvodnje u Libiji.

Podsjetimo da su još prije pet dana cijene nafte bile iznad 80 dolara. 

Velik pad cijena nafte, ključni je razlog SAD

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 41 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 75.89 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 72.51 dolar.

Na kraju prošlog tjedna naftna tržišta oštro su pala zbog posustalog zapošljavanja u SAD-u.

Američki poslodavci neto su u srpnju otvorili samo 114 tisuća novih radnih mjesta, gotovo upola manje od mjesečnog prosjeka unatrag 12 mjeseci, izvijestilo je u petak ministarstvo rada. Stopa nezaposlenosti porasla je za 0.2 postotna boda u odnosu na lipanj, na 4.3 posto, signalizirajući slabiju potražnju za radnom snagom i pojačani rizik recesije.

U takvom okruženju cijene nafte u Londonu zaključile su u petak trgovinu u minusu 2.71 dolar, a u SAD-u za 2.79 dolara.

U ponedjeljak cijene su se spustile otprilike za još pola dolara budući da su previranja na tržištima dionica potisnula u drugi plan nervozu zbog napetosti na Bliskom istoku.

Faktor je i nervoza zbog najavljenog iranskog odgovora

Iran je najavio odgovor na ubojstvo dužnosnika palestinskog Hamasa u Teheranu, pripisavši odgovornost Izraelu. Tel Aviv je bio naglasio da neće obustaviti vojnu operaciju u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze dok ne uništi Hamas. Nekoliko sati prije ubojstva Ismaila Hanije Izrael je objavio da je ubio vojnog dužnosnika libanonskog Hezbolaha Fuada Šukra.

Napetost je pojačao i napad na vojnu bazu u Iraku u ponedjeljak u kojem je ranjeno najmanje pet američkih vojnika, prema izjavama američkih dužnosnika za Reuters. Nije jasno je li napad povezan s iranskim i libanonskim najavama odgovora na ubojstva dužnosnika.

Zabrinutost za potražnju

U utorak trgovci su se ponovo fokusirali na potražnju za naftom.

"Zabrinutost za potražnju izraženija je od prošlog petka zbog slabijih gospodarskih podataka iz tri najvažnije regije izvora, SAD-a, Kine i Europe", tumači Harry Tchilinguirian iz Onyx Capital Groupa.

"Čini se da je [dugo očekivano] sezonsko jačanje potražnje u trećem tromjesečju razočaralo. Potrošnja motornih goriva poput benzina i dizela slabija je no što se bilo očekivalo na početku (tromjesečja)", dodao je Tchilinguirian.

Značajniji pad cijena zakočila je u utorak i najava libijskog National Oil Corpa da će zbog prosvjeda postupno smanjiti proizvodnju u naftnom polju Sharara kapaciteta 300.000 barela dnevno. 

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 3.82 dolara, na 75.03 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.