Djeca i ratni veterani u akciji čišćenja podmorja u Savudriji

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Velika hrvatsko-slovenska akcija čišćenja podmorja, koja svake godine okuplja djecu iz Ukrajine, Gline, Zagreba i Slovenije, održava se ovog vikenda u Savudriji te luci Piran, izvijestili su organizatori iz agencije Plava promocija.

Više od 50 djece s potresom pogođenog glinskog područja i ratom pogođene Ukrajine, djeca podružnice Vladimir Nazor iz škole Jure Kaštelana, djeca iz Zagreba i Slovenije zajedno sudjeluju u čišćenju podmorja uz obalu u kampu Veli Jože u Savudriji.

"Akcija čišćenja ima za cilj povezivanje svih generacija i susjednih zemalja s istim ciljem - zaštitom prirode"

Istodobno će više od 80 hrvatskih i slovenskih ronilaca čistiti obje strane zaljeva - slovensku i hrvatsku - te uklanjati krupni otpad u Luci Savudriji i Luci Piran, dok će djeca zajedno s roniocima čistiti podmorje uz obalu u kampu Veli Jože.

"Akcija čišćenja podmorja u kampu Veli Jože ima za cilj povezivanje svih generacija i susjednih zemalja s istim ciljem - zaštite prirode i okoliša, očuvanja prirodnih ljepota Jadranskog mora te podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja mora", navode organizatori. 

U akciji sudjeluju i brojni ronilački klubovi, javne vatrogasne postrojbe te pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske i Civilne zaštite  Republike Slovenije".  

Akciji će se pridružiti i ratni veterani

Uz ekološki i humanitarni, akcija ima i edukativan učinak, djeca će sudjelovati u brojnim aktivnostima na moru te edukativnim radionicama o sigurnosti na moru i pod morem, opremi za sigurnu plovidbu, važnosti zaštite prirode. 

Uz hrvatske i slovenske ronioce, akciji će se priključiti i ukrajinski veterani u sklopu programa resocijalizacije koji se provodi uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Inače, ekopatrola Čišćenje bez granica - IX. Međunarodna dječja ronilačka ekopatrola provodi se u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic i PGD-a Piran, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i zaštite okoliša i zelene tranzicije, Ravnateljstva civilne zaštite RH, Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer te gradova Umaga i Pirana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.