VELIKA ANKETA Beroš niže ozbiljne afere. Treba li ga smijeniti?

ŠTO radi ministar zdravstva u državi koja nema novaca za lijekove, ali ima za sumnjive aranžmane s informatičkim tvrtkama? Prima ministarsku plaću, jer država nije neka mitska tvorevina s čestitim i visokomoralnim vladarima nesklonima pogodovanjima, zloupotrebama i krađama, nego Republika Hrvatska u kojoj ni niz ozbiljnih afera nije dovoljan da uzdrma ministarsku poziciju. Govorimo o aferama Vilija Beroša, čovjeka koji je ministar postao nakon što je teret afera oborio njegova prethodnika Milana Kujundžića. Sjećate se njega? Prošla je godina i tri mjeseca otkako smo mu nabrajali afere.

Kujundžić je, na koncu, podnio ostavku, a ministarske se fotelje, stola, laptopa, automobila te ostalih pripadajućih nekretnina i pokretnina krajem lanjskog siječnja prihvatio Beroš, dotadašnji Kujundžićev pomoćnik. Novog je ministra čekao ogroman izazov, borba s koronavirusom krupan je zadatak i za uređenije države. 

Osvajao srca onih koji se fasciniraju političarima

Na njezinu početku - borbe, ne države - Beroš se činio kao odličan tumač volje vlasti, dobar PR s medicinskim autoritetom: kada je tek formiran Nacionalni stožer civilne zaštite i kada su počeli svakodnevni referati o temi "Uloga koronavirusa u našim životima", uspješno je osvajao srca onog dijela javnosti koji sebi i dalje dopušta luksuz fascinacije političarima. 

Dobro, već na početku mu se omakla glupost. U onim danima kad se znalo da će dobiti većinsku podršku u saboru, ali je još uvijek formalno bio samo budući ministar, sastao se s izvjesnim Ivom Matičevićem, čovjekom koji je tvrdio da je zbog bolesne djece pješačio od Metkovića do Zagreba. Ispostavilo se da je Matičević osuđen na četiri godine zatvora zbog dilanja kokaina i marihuane. Uz to, Matičević je bio pod teretom ovrha, bez prihoda, a prikupljao je novac za pješačenje do Zagreba. Uglavnom, neobičan čovjek u neobičnoj akciji.

Mala neopreznost na samom početku

"Gospodin Matičević je došao pred Ministarstvo zdravstva s apelom na nedostupnost zdravstvene zaštite na jugu zemlje. Kako sam već rekao, dostupnost zdravstvene zaštite u cijeloj zemlji jedan je od najvažnijih prioriteta kojima ću se posvetiti. Gospodina ne poznajem i prvi i jedini kontakt s njim imao sam po navedenoj temi, čemu su uostalom u potpunosti svjedočili i mediji", objasnio je Beroš malu neopreznost.

Da je sve stalo na tome bilo bi odlično. Ali, avaj, Beroš se tek počeo zagrijavati.

U nastavku podsjećamo na sve njegove afere, a vi nam u anketi recite: Treba li ga smijeniti?

 

Već polovicom ožujka prošle godine javnost je iznenadila vladina odluka o kupnji veće količine zaštitnih maski za lice vrijednih 18.9 milijuna kuna od tek osnovane tvrtke Medical and pharm trading d.o.o.

Kad se počelo pisati o tome, vlada je naprasno odustala od posla sa spomenutim "tradingom" i otkrila kako je dobila ogromnu donaciju. Istina, ovo bismo prije mogli pribrojiti Andreju Plenkoviću, nego Berošu, ali dogodilo se u Beroševom resoru. A i neka se oni međusobno dogovore o diobenim bilancama afera.

Liječnike nazivao petokolonašima

Pozlata s Beroša kao vrhunskog komunikatora počela je lagano padati krajem ožujka kada je na jednoj od učestalih konferencija za novinare dio kolega, liječnika, prozvao petom kolonom: "Ljuti me ponašanje zlonamjernih pojedinaca. Dobio sam informaciju da pojedini liječnici namjerno sklanjaju opreme s polica da bi lažno prikazali stanje. Mi znamo da u svakom ratu postoji peta kolona. Tako želim jasno poručiti svima da radimo maksimalno da dobijemo zaštitnu opremu. U ovom trenu iz Zaboka za Zagreb stiže 7 tisuća maski i milijun rukavica... Sutra navečer isto stiže avion iz Kine. Radimo maksimalno koliko je moguće u odnosu na svjetska tržišta. Čuo sam se jučer s kolegama iz Francuske i Švicarske, svugdje je situacija loša. Međutim, namjerno prikazivanje situacije lošijom je nešto što je jako loše. Molim institucije da postupaju na adekvatan način. Kad ova ugroza završi, evaluirat će se uloga svih nas, pa i mene. Situacija nije optimalna, jasno je svima. Davno je bilo rečeno domovima zdravlja da nabave zaštitnu opremu, pitam gospodu ravnatelje, gdje su tada bili? Jesu li je nabavili?" razljutio se Beroš 25. ožujka prošle godine.

Naš je portal već tada ukazivao da je situacija u zdravstvu kritična: "Po nekim bolnicama u Zagrebu, čujemo od kolega specijalizanata, organiziran je tečaj oblačenja i svlačenja zaštitne opreme. Specijalizanti u hitnom prijemu su prva linija bolničkog sustava. Oni bi trebali biti educirani i informirani točno, pravovaljano i sustavno, kao i drugi dionici sustava. Nažalost, obavijesti stižu e-mailom. Snalazimo se svakodnevno, međusobno si šaljemo materijale, gledamo filmiće o pravilnoj upotrebi zaštitne opreme. Javljaju se i specijalizanti PZZ-a, tamo je situacija još gora, nemaju uopće zaštitne opreme, maski, dezinficijensa. Situacija je teška, no pravilnom organizacijom i koordinacijom, istu možemo učiniti lakšom za sve nas", govorila nam je jedna specijalizantica. 

"Danas smo dobili dio zaštitne opreme. Na odjele su došli zaštitni viziri, no maske još nisu stigle", žalio se zagrebački liječnik, specijalizant.

I nisu bili jedini. Nezadovoljni doktori pričali su anonimno, jer Beroševa etiketa bila je jasna i gruba. Izdajnik je svatko tko se usudi reći nešto protiv organizacije zdravstva u zaštiti od covida-19, pa čak i ako taj netko govori istinu. Vrh vlasti, ne samo u Hrvatskoj, borbu protiv pandemije često je uspoređivao s ratom, a u ratu je, kao što je poznato, propaganda važnija od istine. Beroš je pokušavao ostaviti dojam čovjeka koji ima objašnjenje za sve. Propusti su svođeni na nivo greške, stalno se ponavljalo kako je sve podređeno borbi protiv virusa, a ministar je tek jedan od vodećih glasnogovornika "ljudi s prve crte". U borbi istine s propagandom stradala je istina. Dok je po bolnicama nedostajalo opreme i informacija, Beroša su djeca crtala, a glumice maštale o njemu.

Majstor anesteziranja umrtvljene javnosti

On i javnost razmjenjivali su nježne poruke. Za to vrijeme događalo se štošta, pa i otkazivanje terapija onkološkim bolesnicima u Zagrebu nakon potresa 22. ožujka. Beroš je anestezirao ionako umrtvljenu javnost, tumačio kako je riječ o sitnijem odstupanju od redovnih okolnosti.

A kada je zaraza počela divljati po Dalmaciji, ministar je za sve okrivio okupljanja u kafićima sa zatamnjenim staklima. Zvučalo je zgodno, pomalo misteriozno, uvjerljivo i idealno za stereotip o ludim južnjacima, ali... Nije bilo istinito. Policija, na primjer, nije imala pojma o takvim ugostiteljskim objektima. Otkud ministru informacija? Tko bi znao.

Većinu medija nije zanimala kritika ministrova brzog jezika. Njihovi glavni urednici potrčali su na sastanak s Andrejem Plenkovićem o načinima praćenja krize s koronavirusom. Beroš i društvo radili su maksimalno na jačanju osobne popularnosti. Istodobno, poruke su im bivale sve konfuznije, stvarali su zbrku oko nošenja maski - jednom su tvrdili da su korisne, drugi put da nisu, a Hrvatska je među zadnjima uvela telefonski broj za komunikaciju o koronavirusu. Na primjer.

Od mekog komunikatora, do neugodnog kontrolora štete

A onda je koronavirus ušao u Dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu. Dok su se nesretni starci borili za zadnje udahe, Beroš se opet pretvarao iz mekanog i dostupnog komunikatora u neugodnog kontrolora štete. Nakon posjeta Splitu verbalno je napao zaposlenicu Doma koja se žalila da nije na vrijeme uspjela doći do epidemiologa.

"Kolegica i ja smo bili u Splitu. Dotična osoba, koja je zvala broj telefona, dala je pisani iskaz. Nije mi jasno ako postoji više brojeva, kako netko može reći da je izvršio svoju dužnost nazvavši jednom, dvaput. Vi u jednom trenutku zovete, nije ni počeo ni završio svijet s 29. 3, a ni 30. 3. Jedan poziv ili dva na jedan broj telefona nije dovoljan za postupanje u ovako ozbiljnoj situaciji", ljutio se ministar pokušavajući uvjeriti konzumente, a možda i sebe, da sustav radi, a greške su samo i isključivo pojedinačne.

Ministra nije pokolebalo ni kad su se informacijama o manjku opreme u njegovu resoru pridružile i one o neisplaćenim prekovremenim satima. A kada je troje liječnika progovorilo o nedostatku zaštitne opreme, dobili su opomene pred otkaz.

Beroš je, pak, nije dobio čak ni kada je za situaciju u splitskom Domu optužio virus.

O čemu su šutjeli ministar i suradnici

Istina, virusi su posvuda prodirali u domove, nije Split morao biti iznimka. Ministar i njegovi partijski drugovi, međutim, nisu htjeli govoriti o tome koliko su propusti u sustavu poput neisporuke zaštitne opreme radnicima Doma, potaknuli ulazak covida-19 u splitski dom. Ne treba imati pet godina medicinskog fakulteta, a ni stručna znanja iz epidemiologije, da bi se naslutio točan odgovor. 

Istodobno, sve se češće pisalo o nizu besmislenih odluka Stožera. Čiji je istaknuti član i Beroš. Još pamtimo kako lani nismo smjeli sjesti na klupu u gradu, ali je hvarska procesija bila dopuštena. 

Negdje na margini Beroševih nadljudskih napora da propagandnim efektima prikrije probleme u zdravstvu, objavljena je informacija da mu je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa preporučilo izbjegavanje poslova s tvrtkama Petra Pripuza, jer je u njima, među visokorangiranim osobama, Tajana Tomašević, ministrova sestra.

Premda su Pripuzove tvrtke poslovale sa zdravstvenim sektorom, odnosno s bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u nadležnosti Ministarstva zdravstva, čak i nakon Beroševa dolaska na ministarsko mjesto, iz C.I.O.S-a su rekli da nisu imali, niti imaju, niti će imati "poseban položaj u bilo kakvim javnim nabavama, pa tako niti u javnim nabavama za bolnice i zdravstvene ustanove. Činjenica da je riječ o sestri aktualnog ministra zdravstva nije promijenila apsolutno ništa u poslovanju C.I.O.S. Grupe", poručili su iz Pripuzova carstva.

Idealan adut vladajuće partije za Dalmaciju

Potom se zahuktala predizborna kampanja, a Beroš se učinio kao idealan adut vladajuće partije za Dalmaciju. Državna propaganda mašinerija promovirala ga je u superheroja, on se hvalio viškom radne energije i sposobnosti da istodobno bude stranački vojnik i ministar zdravstva. Počinjali su topliji dani, stroge mjere su popuštale, opozicija je bila nikakva, stvoreni su svi preduvjeti za izborni uspjeh popularnoga ministra.

A još kada je rekao da je za dijete bolje biti u domu, nego u istospolnoj obitelji, bilo je jasno kako ništa ne može pomutiti njegov zvjezdani status. Među primitivnijim glasačima.

Beroš - dragovoljac opravdavanja voljenoga vođe

U narednim danima i tjednima, svo licemjerje državnoga aparata ponovno će doći u prvi plan. Dopuštat će predizborne skupove, čak i međunarodni teniski turnir u Zadru na kojem se Andrej Plenković fotografirao s Novakom Đokovićem. Kada se ispostavilo da je Đoković bio zaražen i da je cijeli zadarski event s epidemiološkog aspekta bio negdje na skali između "kretenskog" i "idiotskog", Beroš je požurio naći opravdanje za najdražega vođu.

Uopće, u kampanji se ministar osobnim primjerom trudio dokazati kako štošta od onoga što je mjesecima prije govorio - maske, socijalna distanca, izbjegavanje okupljanja - više ne važi. Politička propaganda über alles.

A onda su nesretnici ponovno odabrali zločinačku organizaciju. U čemu je ministar imao bitnu ulogu. U desetoj izbornoj jedini, u Dalmaciji, dobio je čak 35.678 preferencijalnih glasova, odnosno 45.47% svih glasova liste, više i od Plenkovića.

Čim su prošli izbori, ministar se vratio prijetnjama i pohvalama represije.

A još lani u ljeto najavljivao je rješenje za dug zdravstvenog sustava prema veledrogerijama. Nekoliko mjeseci kasnije on će eskalirati i rezultirati povremenim otežanim opskrbljivanjem bolnica lijekovima.

Zagovarao distancu, a zanemarivao je kad bi bio s društvom

Negdje usred istog prošlogodišnjeg ljeta još jednom smo vidjeli kako ministar baš i ne mari za strogo distanciranje koje je često zagovarao. Na primjer, on i supruga na Hvaru su pozirali s Ninom Badrić i nešto anonimnijim društvom. Bez ikakve udaljenosti.

>> Vili Beroš i njegova supruga pozirali s hrvatskom pjevačicom na Hvaru

A onda je krajem kolovoza u javnost dospio tonski zapis Beroševa razgovora s Dijanom Zadravec, liječnicom koja je tvrdila da je natječaj za ravnatelja u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice "koruptivan". Beroš je ignorirao njezine riječi i pozivao se na partijsku stegu.

I to je gurnuto pod onaj ogromni i debeli hrvatski tepih gdje počivaju sve hrvatske afere. Opet su se zaredale informacije o neplaćanju prekovremenoga rada. Dug prema veledrogerijama je bubrio:

>> Beroša pitali kad će se riješiti problem prekovremenih, on odgovorio: Riješit će se

>> Dug bolnica za lijekove veći je od 4 milijarde kuna, Beroš kaže da je stvoren ranije

Zaobišao ranjenog policajca

Onda je stigao listopad i oružani napad nekog desnog ekstremista na vladu. Pritom je ranio policajca. Liječnik Beroš prošao je nedaleko od ranjenog, ali nije pokazao namjeru da mu pomogne. Nije, objasnio je kasnije, znao da je osoba koju su prebacivali u kola hitne pomoći ranjena.

A cijelo vrijeme iz zdravstvenog su sustava stizale vijesti koje bi u onoj našoj fiktivnoj državi iz prvog pasusa, pod vodstvom odgovornih ljudi, ministra zdravstva natjerali na otkaz i doživotni bijeg od bilo kakvih političkih dužnosti. U splitskoj su bolnici, recimo, zamijenili mrtve osobe, u Čakovcu je pacijent umro tokom hemodijalize jer mu je ubrizgano nešto što nije trebalo biti ubrizgano, iz KB-a Dubrava stizale su dramatične vijesti o nestašici koječega.

Najavljivao osnivanje državne veledrogerije

Nastavljena je i kriza s veledrogerijama. Vlada je povremeno sanirala, a ministar Beroš jednom je rekao kako razmišlja i o osnivanju državne veledrogerije:

Početkom veljače ponovno smo zabilježili ministrovu vjeru u male i nepoznate tvrtke. Njegovo je ministarstvo, otkrili smo tada, "isplatilo u 2020. godini više od 1.1 milijun kuna PR tvrtki Media Val po stavci informatizacija zdravstvenog sustava". E da, PR tvrtka nije izabrana javnim natječajem, doznale su Index istrage. "Točnije, riječ je o iznosu od 1.124.620,56 kuna za računalne programe i računalne usluge."

>> Beroš agenciji bez natječaja isplatio 1.1 milijun kuna za stranicu koronavirus.hr

Ni nakon odgovora iz Ministarstva ništa nije bilo jasno

Stranica koronavirus.hr počela je s radom u ožujku prošle godine i predstavlja službenu stranicu vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu. Vlasnik domene prvotno je bila PR tvrtka Media Val, a kasnije je preregistrirana na Ministarstvo zdravstva. Kako to da se tražena domena našla baš u njihovom posjedu te zašto se za ovaj žurni posao dizanja informatičkog servisa odabrala baš ta PR tvrtka, nije nam jasno ni nakon odgovora koje smo dobili od Ministarstva zdravstva i te PR agencije.

"Suradnja Ministarstva zdravstva i tvrtke Media Val d.o.o., o kojoj govorite i na koju se odnose predmetne isplate, regulirana je Ugovorom o uspostavljanju i održavanju mrežne stranice koronavirus.hr i pripadajućih platformi društvenih medija kao središnjeg mjesta informiranja građana o situaciji s krizom uzrokovanom epidemijom bolesti covid-19. Ministarstvo zdravstva je predmetni Ugovor zaključilo temeljem mišljenja tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao nadležnog tijela državne uprave za pitanja javne nabave, prema kojem je opravdana primjena izuzeća od provedbe javne nabave predviđena člankom 42. Zakona o javnoj nabavi", stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

Cjepiva nedovoljno za potrebite, dovoljno za privilegirane

U međuvremenu, u Hrvatsku je stiglo cjepivo. Nedovoljno cjepiva, premalo cjepiva za ugrožene skupine, ali u zdravstvenom sustavu na čijem je čelu Vili Beroš uvijek se nađe nešto preko veze. Pa tako nisu cijepljeni mnogi koji su trebali. I obrnuto. U sljedećem linku podsjećamo samo na neke cijepljene preko veze.

>> Ovo su moćnici koji su se cijepili preko reda

Umjesto uvođenja reda ili, barem, najave ostavke, Beroš je govorio o moralnoj odgovornosti:

>> Beroš: Svi koji su cijepljeni preko reda će se morati suočiti s moralnom odgovornošću

Još u veljači ministar je najavljivao suradnju s Rusima i potragu za modalitetom uvoza njihova cjepiva. Prema zadnjim informacijama, još traga.

Viška cjepiva bilo i za ministrova informatičara

Onda se otkrilo da se i Vinko Kojundžić, Berošev omiljeni informatičar, cijepio preko reda. Navodno viškom cjepiva u Sisku, nakon potresa. O tome je snimio i kratki propagandni filmić. Uz tekst o tome objavili smo fotografije na kojima se vidi kako je Kojundžić lani u jeku predizborne kampanje pasionirano fotografirao Beroša. Isplatilo mu se:

>> Tvrtka mu vrti milijune na poslovima s Beroševim ministarstvom, on se cijepio viškom

Krajem prošlog mjeseca kriza s veledrogerijama je eskalirala. Više nisu bile zadovoljne malim novčanim svotama, htjele su, zamislite, isplatu prodane robe. Neke su i obustavile isporuku lijekova, a ministar je na to reagirao prvom idejom koja mu je pala na pamet - mogli bismo povećati izdvajanja za zdravstvo. Kasnije je objašnjavao gdje bi se dalo pronaći nešto novaca. Dileme nema, državna je kasa sve praznija, a zdravstvo u sve većoj krizi. Ni to, dakako, neće poljuljati Plenkovićevo povjerenje u njega.

Tu se stiglo do zadnje točke poniranja ove države. Zadnja stanica na putu kroz hrvatsku državnost jest ona na kojoj vam kažu da nema novca za lijek na koji imate pravo. I koji vas spašava. Ni ovdje, naravno, nikome nije palo na pamet napisati ostavku. Ni ministru, ni podređenima. Nastavili su se ponašati kao da se baš ništa ne događa. Ili kao da se ne događa ništa bitno.

>> Kako izgleda raspad države? Tako da više nema lijekova za najteže pacijente

Počeo novi niz ozbiljnih afera

I kada se dogodio konačni slom, država je "kroz neke interne preraspodjele" našla novac za isplatu veledrogerijama. No, tada su počele puno ozbiljnije afere za ministra Beroša. Junak prve bio je Kojundžić, onaj što se cijepio viškom u Sisku. Dva mjeseca Ministarstvo zdravstva nije htjelo otkriti portalu Telegram tko je autor platforme Cijepise. Pa se, na koncu, slučajno otkrilo da je ona djelo Kojundžićeva Cuspisa. Za nju su, kazao je Kojundžić, dobili 196 tisuća kuna. Platforma je napravljena na predlošku koji košta 49 dolara, a pričalo se kako ima brojne manjkavosti. 

>>Berošev fotograf koji je radio stranicu Cijepise: Za to smo dobili 196 tisuća kuna

Prema podacima Ministarstva, Cuspis je radom na Cijepise zaslužio 600 tisuća kuna.

A u linku koji slijedi možete se podsjetiti Beroševih neistina u slučaju Cijepise:

>> Ovo su sve Beroševe laži o Cijepise. Ugovore provjerava USKOK

Sukob Marića s Berošem

Zatim je u javnost stigla snimka vrlo oštrog obraćanja ministra financija Zdravka Marića Berošu. Navodno nije znao da ih se snima. Uz ostalo, Marić je rekao: "Nije jednostavno nama razgovarati, a imate situaciju potencijalnog prekida opskrbe lijekova, situacija u zdravstvenom sustavu, proračunu, ovdje, ondje. Našli smo rješenje. Evo, danas je glavna tema - otkud? Kao da smo imali neke novce zakopane. Pa povećan deficit, ljudi, nemamo što razgovarati. Pa nije da ja imam nekakve sefove tamo u Ministarstvu pa sam, eto, nešto odlučio otključati. Pa to je jasno kao dan. Mi taj dug prema veledrogerijama prebacujemo na dug prema banci ili gdje ćemo se već zadužiti."

Dakako, kao i u reklamama, ni to nije sve. Ubrzo se otkrilo da je Ministarstvo zdravstva dodijelilo posao za IT sustave bolnica tvrtki iz Gornje Stubice koja se dosad bavila cvjetnim dekoriranjem svadbenih proslava. Kako je otkrio Telegram, tvrtka Navada d.o.o. angažirana je na poslu vrijednom 3.3 milijuna kuna bez PDV-a, za izradu "projektne dokumentacije i tehničke specifikacije te usluge stručnog koordinatora-ice (Key Expert) u projektu eBolnice". Dodjela ugovora službeno je objavljena u veljači ove godine, nakon javnog natječaja provedenog tijekom prošle godine. Od ukupnog iznosa od 3.3 milijuna kuna, gornjostubička tvrtka Navada dobit će 1.6 milijuna kuna. Tvrtka godinama nije imala nijednog zaposlenog, a 2019. godine ostvarila je prihod od tisuću kuna i gubitak od tri tisuće kuna. Ostatak iznosa za projekt eBolnice dobit će tvrtka DiMeros, s kojom Navada čini zajednicu dobavljača.

Raspisali natječaj za već aktivnu stranicu

Mi smo otkrili da je Beroševo Ministarstvo prije tri tjedna raspisalo natječaj za usluge hostinga (smještaja), održavanja, administriranja i ažuriranja web stranice www.koronavirus.hr. Ništa u toj informaciji ne bi bilo čudno da ta stranica nije aktivna već više od godinu dana i da natječaj nije bio raspisan do sada, kao i da je za tu stranicu do sada PR tvrtki Media Val isplaćeno više od 1.1 milijuna kuna. Okvirna vrijednost sada raspisanog natječaja za koronavirus.hr iznosi 856.200 kuna i odnosi se na posao koji bi se obavio u sljedećih godinu dana. Isto tako, jučer su nam iz Ministarstva objašnjavali kako natječaj nisu raspisivali jer su im hitno trebali komunikacijski stručnjaci, zbog čega im je trebala baš PR tvrtka. Sada kada su raspisali natječaj, traže web dizajnere, a komunikacijski stručnjaci se i ne spominju.

>> Beroš za koronavirus.hr dao milijun kuna bez natječaja. Sad je raspisao novi natječaj

Konačno, baš danas je Beroš poništio natječaj na koji se javila tvrtka Aenona Consulting čiji je vlasnik i direktor bivši Sanaderov ministar zdravstva Neven Ljubičić. Poništeni natječaj je dio postupka javne nabave u kojem je posao izrade projektne dokumentacije i tehničkih specifikacija IT sustava eBolnice dobila tvrtka Navada d.o.o. iz Gornje Stubice, a koja se ranije bavila cvjetnim aranžmanima. Ljubičićeva tvrtka trebala se baviti koordiniranjem projekta eBolnice, vrijednost tog posla je procijenjena na 1.140.000 kuna bez PDV-a.

Tvrtka Aenona Consulting je osnovana dvadesetak dana prije isteka roka za dostavu ponuda, a kako neslužbeno saznaje Index, upravo to je razlog zbog kojeg je ministar Vili Beroš odlučio poništiti natječaj.

"Na prijedlog članova Stručnog povjerenstva za javnu nabavu u predmetnom postupku usluge stručnog koordinatora (Key Expert) u projektu e-Bolnice, nakon izvršenog pregleda i ocijene ponude, a sukladno saznanjima o radu dr.sc. Nevena Ljubičića u Povjerenstvu eZdravstva koji je ujedno i vlasnik tvrtke Aeonona Consulting, Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku o poništenju postupka predmetne nabave još 13. travnja 2021", stoji u priopćenju Ministarstva.

Na dokumentu se nalazi datum 13. travnja 2021. godine, ali Ministarstvo ga je objavilo tek danas, nakon što su u javnost izašle informacije o tvrtki bivšeg ministra.

Plenković čvrsto uz ministra

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Beroša zbog afere Cijepise, opozicija najavljuje postupak njegova opoziva, ali Plenković je rezolutan: "Što se tiče Beroša, ako bude kakva inicijativa, vlada i parlamentarna većina će je odbiti, kao i do sada. Što se tiče ostalih tema, on ima sa svojim suradnicima zadaću raditi na uređenju zdravstvenog sustava."

I tako smo okončali nabrajanje afera još jednog hrvatskog ministra. Beroš je zbilja nakupio divnu kolekciju u relativno kratkom vremenu. Poticajni ambijenti iz ljudi izvlače maksimum.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.