VELIKA ANKETA Grbin odlazi. Tko ga treba zamijeniti?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a potvrdio je danas da se na unutarstranačkim izborima neće kandidirati za novi mandat, što znači da će SDP-ovci izabrati novo lice na čelu stranke. Po statutu, SDP mora održati unutarstranačke izboru u roku od šest mjeseci od parlamentarnih izbora. 

To znači da SDP mora izabrati novog šefa stranke najkasnije do polovine listopada s obzirom na to da su parlamentarni izbori održani 17. travnja. Dosad nitko od SDP-ovaca nije službeno objavio da će se kandidirati za novog stranačkog predsjednika, ali u kuloarima se već nagađa o više imena. 

SDP-ovci iz Bruxellesa

Kao jedno od potencijalnih imena nameće se Biljana Borzan. SDP-ova europarlamentarka osvojila je na jučerašnjim izborima više od 83.000 preferencijalnih glasova, po čemu se smjestila odmah iza premijera Andreja Plenkovića. Borzan je već odradila četiri godine u Bruxellesu, gdje se nastojala pozicionirati kao borkinja za prava potrošača. 

Još jedan SDP-ov europarlamentarac mogao bi krenuti u novi pokušaj preuzimanja stranke. Tonino Picula osvojio je jučer više od 30.000 preferencijalnih glasova. Politički veteran, koji je bio ministar još u Račanovoj vladi, kandidirao se 2016. za šefa SDP-a, ali je zauzeo tek četvrtu poziciju. Njegovim izgledima tada je osobito naštetila izjava da se stranku može voditi iz Bruxellesa. 

Čovjek s tetovažom Che Guevare

Kad se govori o novom predsjedniku stranke, spominje se i ime bivšeg ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića. On ima saborski mandat, a obnaša i dužnost potpredsjednika sabora, što bi mu olakšalo predstavljanje novih SDP-ovih ideja i kritiziranje vladajućih. Ipak, Hajdaš Dončić je dosad izbjegavao iskočiti u prvi plan. 

Ne smiju se zanemariti ni ambicije gradonačelnika Ploča Miše Krstičevića. On još od 2017. vlada gradom koji je dotad bio HDZ-ova utvrda. Na lokalnim izborima 2021. pobijedio je već u prvom krugu osvojivši više od 60 posto glasova. Krstičević radi kao kirurg u splitskoj bolnici, a prepoznatljiv je i po tetovaži Che Guevare na ramenu. 

Žena koja je iznenadila u Dalmaciji

Kad govorimo o SDP-ovcima koji su lokalno jaki, ne smijemo zaboraviti Mišela Jakšića. On je na čelo Koprivnice došao 2016. kad je SDP-ova gradonačelnica podnijela ostavku, a mandat je potvrdio na lokalnim izborima 2017. i 2021. 

Osim Borzan, Sabina Glasovac još je jedna SDP-ovka koja bi mogla krenuti u utrku i postati prva žena na čelu stranke. Javnost ju je posljednjih godina prvenstveno upoznala kroz saborske rasprave. Na nedavnim parlamentarnim izborima osvojila je više od 10.000 preferencijalnih glasova u 9. izbornoj jedinici, tradicionalnom uporištu HDZ-a. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.