VELIKA ANKETA Za koga ćete glasati na izborima?

Foto: Pixsell

Nakon što smo jučer doznali da će se parlamentarni izbori održati ili krajem travnja ili u svibnju, ovisno o tome kada će se raspustiti sabor i kada će predsjednik Milanović odlučiti raspisati ih, danas smo saznali da će se na njima s HDZ-om i partnerima sučeliti veliki koalicijski blok oporbe ljevice i centra. 

HDZ ide na izbore u točkastoj koaliciji sa starim partnerima

Predsjednik HDZ-a i aktualni premijer Andrej Plenković objavio je da će HDZ na izbore ići u točkastoj koaliciji s dosadašnjim partnerima.

"Naši su partneri oni koji su sada s nama i oni koji dijele naše vrijednosti. Oni koji ne dijele naše vrijednost i koji nas vrijeđaju i koji su se pokazali politički nezrelima u dosadašnjim izazovima nisu naši partneri", poručio je. U kampanji, naglasio je Plenković, predstavit će "sva postignuća ostvarena proteklih godina, kao i viziju budućnosti Hrvatske za sljedeće četiri godine, do kraja desetljeća". Kazao je i da očekuje sličan rezultat kao na prošlim izborima, kad je HDZ-ova koalicija osvojila ukupno 66 mandata.

Objavio je već i tko će biti na prvim mjestima njegovih lista.

Najavio je da će on nositi izbornu listu u prvoj izbornoj jedinici, predsjednik sabora Gordan Jandroković u drugoj, član predsjedništva i varaždinski župan Anđelko Stričak u trećoj, a ministar obrane Ivan Anušić u četvrtoj. Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić bit će u petoj, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u šestoj, ministar branitelja Tomo Medved u sedmoj, ministar prometa Oleg Butković u osmoj, ministar pravosuđa Ivan Malenica u devetoj, ministar graditeljstva Branko Bačić u desetoj. Izbornu listu u 11. izbornoj jedinici nosit će državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, izvijestio je Plenković.

SDP dogovorio koaliciju ljevice i centra

Danas smo dobili i drugi veliki blok, onaj stranaka ljevice i centra. Deset stranaka prevođenih SDP-om dogovorilo je zajednički izlazak na predstojeće parlamentarne izbore. Objavio je to šef SDP-a Peđa Grbin. Uz njega su pred novinare stali predstavnici Fokusa (Davor Nađi), IDS-a (Dalibor Paus), PGS-a (Darijo Vasilić), Reformista (Radimir Čačić), Centra (Ivica Puljak), Radničke fronte (Denis Geto), Stranke s imenom i prezimenom (Dalija Orešković), Glasa (Anka Mrak Taritaš) te HSS-a (Krešo Beljak).

"Ovdje je 10 političkih stranaka ljevice i centra koje u potpunosti razumiju u kakvom se trenutku Hrvatska sada nalazi, koje potpuno razumiju u kojem smjeru HDZ gura Hrvatsku. I upravo zato što znamo da Hrvatska može bolje, što znamo da Hrvatska mora bolje, danas smo nakon razgovora dogovorili da ćemo na ovim izborima koji su pred nama nastupiti zajedno", rekao je Grbin nakon sastanka u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu i dodao da je njihova dužnost i obaveza da idu zajedno mijenjati Hrvatsku te da je ovo "koalicija za bolju Hrvatsku".

Čelnik SDP-a najavio je da razgovori o mjestima na izbornim listama slijede u idućim danima. "Modalitet nastupa koji se tiče i izbornih jedinica i suradnje s Možemo, s kojim SDP razgovara o točkastoj koaliciji, bit će predmet razgovora u danima koji slijede", dodao je.

Možemo u većini izbornih jedinica ide sam, u četiri s SDP-ovom koalicijom

U koaliciji ljevice i centra sudjelovat će, dakle, i Možemo, no u manjem dijelu izbornih jedinica. Prema neslužbenim informacijama, radi se o četiri izborne jedinice - četvrtoj, petoj, sedmoj i devetoj. 

U preostalih šest izbornih jedinica, među kojima su i zagrebačke, ići će samostalno.

DP sam, Most u koaliciji sa Suverenistima

Poznate su i ostale značajnije varijable predizborne križaljke.

Domovinski pokret na izbore ide samostalno, a Most u koaliciji s Hrvatskim suverenistima. Iz Mosta su danas objavili da su donijeli odluku o svom premijerskom kandidatu, no nisu objavili o kome se radi. 

U dogovoru ljevice i liberala "izvisili" su Socijaldemokrati, društvo koje se odvojilo od SDP-a i u sadašnjem sazivu sabora ima velik broj zastupnika. Oni će na izbore morati ili samostalno ili u koaliciji s nekima od manjih stranaka. 

Od ostalih stranaka koje su najavile izlazak na izbore i imaju barem minimalne šanse za koji postotak glasova tu su Republika bivšeg šefa Fonda za obnovu i menadžera Damira Vanđelića, novoosnovana stranka Zajedno Hrvatska optuženog tajkuna Ivice Todorića, također novoosnovana stranka Pravo i pravda u kojoj su eurozastupnici Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić, Hrvatska stranka prava kojoj su nedavno pristupili Željko Glasnović i Bruna Esih, Akcija za promjene šibensko-kninskog župana Marka Jelića te Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto. 

Za koga ćete glasati?

U velikoj anketi Indexa izjasnite se za koga ćete glasati na skorim parlamentarnim izborima (anketa je inicijalno objavljena u članku o formiranju SDP-ove koalicije ljevice i centra).