Velika Britanija i EU konačno postigli trgovinski sporazum o Brexitu

Foto: EPA

EUROPSKA unija i Velika Britanija postigle su u četvrtak sporazum o trgovinskim odnosima nakon Brexita, sedam dana prije nego što Britanija zauvijek napusti jedan od najmoćnijih trgovinskih blokova, u svom najvećem vanjskopolitičkom zaokretu od kraja carstva.

Von der Leyen: Napokon smo postigli sporazum

Von der Leyen je nakon postignutog sporazuma izjavila: "Napokon smo postigli sporazum. Bio je to dug i naporan put."

Dodala je da je sporazum "fer" i "balansiran" te da je bilo "pravedno i odgovorno" za obje strane da krenu u njegov dogovor.

Von der Leyen kaže da će pravila tržišnog natjecanja "biti poštena i takva će ostati", obećavajući da će se pravila i standardi EU "poštivati". Dodaje da su dogovoreni "učinkoviti alati za reakciju ako se pravila tržišnog natjecanje budu iskrivljavala". 

"Bio je to dugačak i vijugav put. No zato sad možemo pokazati dobar sporazum. To je pravedan, uravnotežen dogovor, on je ispravna i odgovorna stvar za obje strane“, rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare u Bruxellesu. 

"Pregovori su bili vrlo teški. Puno toga je bilo na kocki za puno ljudi pa je ovo bio dogovor za koji smo se apsolutno morali boriti“, dodala je. 

Istaknula je da je sporazum i u interesu Velike Britanije i da će postaviti čvrste temelje za "novi početak s dugoročnim prijateljem" pa dodala da sad Europa napokon može ići naprijed. 

"Velika Britanija i Europska unija će nastaviti suradnju na svim područjima od zajedničkog interesa, kao što su klimatske promjene, energija, sigurnost i transport", dodala je. 

Von der Leyen je također potvrdila da je dogovoreno pet i pol godina "pune predvidljivosti za ribarske zajednice".

"Zajedno ćemo postići više nego razdvojeni."

Johnson: Uspjeli smo završiti najveći trgovinski sporazum do sada

Britanski premijer Boris Johnson na svom je Twitter profilu podijelio fotografiju na kojoj drži ruke u zraku, napisavši: "Sporazum je postignut."

Na konferenciji za medije je naglasio kako su sporazumom "zaštićena radna mjesta", da će se britanski proizvodi u EU prodavati "bez carina i kvota“ i da Britanija vraća kontrolu nad svojim međunarodnim vodama. I on je rekao kako će dogovor koristiti i drugoj strani jer će EU imati koristi od "prosperitetne Velike Britanije na svojim vratima". 

Johnson je poručio da će sporazum omogućiti izvoznicima da još više posluju "s europskim prijateljima". Dodao je da su "Britanci od početka znali da je to izvedivo, ali da im je rečeno kako je to nemoguće".

Britanski premijer je kazao da će "prvi put od 1973. biti neovisna obalna država s potpunom kontrolom svojih voda", dodavši da će ribarskim zajednicama pomoći sa 100 milijuna funti za modernizaciju flote. 

Govoreći o pregovorima, Johnson je rekao da su "rasprave ponekad bile žestoke, ali na kraju smatra da je ovo dobar posao za cijelu Europu".

"Po mom mišljenju neće biti loše za EU da na svom kućnom pragu ima prosperitetnu, dinamičnu i zadovoljnu Veliku Britaniju."

Johnson je poručio da će postojati "uzajamno poštovanje i priznanje".

"Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom"

"Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom", priopćila je britanska vlada.

"Sporazum je fantastična vijest za obitelji i poslovne ljude u svim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Potpisali smo prvi trgovinski sporazum utemeljen na nultim tarifama i nultim kvotama koji je ikad postignut s EU."

"Ostvarili smo odličnu stvar za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo u rekordnom vremenu i u iznimno izazovnim uvjetima", koja štiti integritet našeg unutarnjeg tržišta i mjesto Sjeverne Irske u njemu, stoji u priopćenju Downing Streeta.

Barnier: Sat više ne otkucava

Glavni europski pregovarač u ovom sporazumu Michael Barnier poručio je da "sat više ne otkucava".

Zahvalio je svim političarima, građanima, pa čak i novinarima koji su odigrali ulogu u ovim pregovorima. 

"Danas je dan olakšanja, ali ispunjen i nekom tugom dok uspoređujemo ono što je bilo prije s onim što nam predstoji."

Barnier je potvrdio da sporazum sada moraju ratificirati britanski i europski parlament te svih 27 država članica Europske unije.

Godinu dana pregovori stajali na mjestu

Iako je sporazum postignut i u posljednji je trenutak osigurao da se izbjegne ogorčeni i žučljiv "razvod" dviju strana, Ujedinjena Kraljevina nesumnjivo ide u smjeru distanciranijeg odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom, više nego što je to itko mogao zamisliti 2016. nakon izglasavanja Brexita na referendumu.

Još je sedam dana ostalo do izlaska Britanije iz Europskog bloka, kada će ta zemlja napustiti jedinstveno europsko tržište i carinsku uniju.

Britanija je formalno napustila EU 31. siječnja, ali u tom prijelaznom razdoblju su pravila o trgovanju, poslovanju i putovanju ostala nepromijenjena. S početkom siječnja, Bruxelles će Ujedinjenu Kraljevinu tretirati kao treću zemlju.

S trgovinskim sporazumom s nultim carinama i kvotama očuvat će se godišnja trgovinska razmjena u vrijednosti od skoro bilijun američkih dolara, ali i mir u Sjevernoj Irskoj sklopljen na Veliki petak 1998.

Velika Britanija Brexitom okončava 48 godina dug i bremenit odnos s francusko-njemačkim projektom ujedinjene Europe kao globalne sile.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.