Velika Britanija zaustavila Brodosplitov jedrenjak, traži da škver plati dugove

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

BRITANSKE vlasti zaustavile su jutros splitski Golden Horizon, veliki jedrenjak za kružna putovanja, u britanskoj luci Dover.

Najveći svjetski jedrenjak s križnim jedrima i pet jarbola, kako su ga nazivali splitski brodograditelji na čijim navozima je izgrađen, arestiran je na traženje monegaške tvrtke Star Clippers i na temelju sudskog naloga (Admiralty Marshall), potvrdili su za portal Otvoreno more iz spomenute brodovlasničke kompanije čiji direktor je Eric Krafft.

Prema riječima vodećih ljudi Star Clippersa, unatoč nekoliko pokušaja naplate hrvatsko brodogradilište Brodosplit odbilo je dobrovoljno ispuniti svoje financijske obveze prema monegaškoj tvrtki, pa je zaustavljanje broda postalo neizbježno.

"Star Clippers savjetovao je Brodosplit Grupi da podmiri svoj dug, poslije čega će brod biti odmah oslobođen", kazali su danas brodovlasnici s adresom u Monaku.

Vlasnik broda je tvrtka na čijem čelu je Debeljakova sestra

Vlasnik Golden Horizona, koji plovi pod hrvatskom zastavom - luka upisa Split - je društvo XB Ahts Hero Shipping s Maršalovih Otoka, čija direktorica je Vedrana Debeljak, sestra Tomislava Debeljaka, vlasnika Brodosplita i DIV Grupe.

Brod je izvorno ugovoren za monegašku kompaniju poznatog brodovlasnika Mikaela Kraffta, ali je gradnja dugo kasnila i ugovor je na koncu raskinut. Sve je završilo na međunarodnoj arbitraži u Nizozemskoj. Konačna odluka donesena je proljetos, a brod je bio ostao u Splitu. Debeljakovo brodogradilište ga je dovršilo i jedrenjak je upravo započeo svoju prvu sezonu kružnih putovanja.

Arbitražna odluka naložila je Debeljaku, odnosno Brodosplitu, da Krafftu isplati odštetu od 13 milijuna eura, odbivši istovremeno sve škverske zahtjeve.

Trebao krenuti na putovanje, cijena karte je 11 tisuća kuna

Na Golden Horizonu upisano je založno pravo, odnosno hipoteka u korist Star Clippersa u iznosu od šest milijuna eura, uvećano za kamate, pa je iznos koji vlasnici broda - pacifička tvrtka povezana s Debeljakom - moraju platiti kako bi oslobodili jedrenjak arestiran u Doveru oko sedam milijuna eura.

Golden Horizon upravo je danas iz doverske luke trebao krenuti na kružno putovanje nazvano Long Weekend Voyage. Cijena aranžmana s četiri noćenja, kako je to oglasila Debeljakova britanska agencija Tradewind Voyages, bila je već od oko 11.000 kuna.

Brodosplit nije odgovorio na upite Otvorenog mora o ovom slučaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.