Slika ratnog zločinca u zgradi Grada Sinja. Gradonačelnica: Nemam problem s tim

Foto: Čitatelj

VELIKA uokvirena fotografija ratnog zločinca Mirka Norca u društva Ivana Pavla II. dočekuje namjernike na ulazu u zgradu gdje su smještene odaje Grada Sinja i tamošnje ispostave Županije splitsko-dalmatinske. Na njoj vidimo profile dvojice muškaraca okrenutih licem u lice, u pripadajućim odorama, a u pozadini netko s križem na grudima drži veći križ. Pogrbljeni muškarac u bijelom je, kako znamo, Poljak, u času nastanka fotografije bio je poglavar Katoličke crkve, u međuvremenu je umro i potom, kako to već ide u određenim slučajevima, proglašen svetim. Pravomoćno.

Vidimo i lijevu stranu lica mlađeg muškarca. On je, znamo i to, Hrvat, u trenutku kada ih fotograf snima general je Hrvatske vojske. U međuvremenu je na hrvatskom sudu proglašen ratnim zločincem. Pravomoćno.

Godinama gledaju fotografiju ratnog zločinca

Da je fotografija hrvatskog ratnog zločinca i katoličkog poglavara izvješena u Sinju odmah na ulazu u zgradu županijskih i gradskih vlasti, prvi je put objavljeno prije nekoliko godina. No, ona je, potvrđuje fotografija snimljena ovih dana, koju nam je poslao čitatelj, i dalje tamo.

Mirko Norac dvaput je osuđen zbog ratnih zločina. Prvi put u lipnju 2004. godine na 12 godina zbog gospićkih nedjela i drugi put 2008. godine, na temelju haške optužnice zbog zločina u akciji Medački džep. Tada je dobio sedam godina zatvora. Kazna mu je objedinjena na 15 godina. Odležao je deset godina, pušten je na slobodu u studenom 2011. godine. O strogosti zatvorskog režima kojem je bio podvrgnut svjedoče činjenice da se na odsluženju kazne stigao oženiti, postati otac. I diplomirao je.

>> Tko je Mirko Norac? Dvaput osuđeni ratni zločinac i ubojica žene

U presudi, podsjetimo i na to, stoji da je general Norac osobno ubio neutvrđenu žensku osobu, "dok mu je prilikom pucanja u nepoznatu mušku osobu i tri navrata pištolj zatajio".

Hrvatska, država koja ne priznaje svoje presude

U redu, to znamo, ali što radi njegov lik u sjedištu gradskih i županijskih institucija, u zgradi čija je vlasnica Republika Hrvatska? Krasi je, jer svi koji bi ga mogli ukloniti peru ruke. Fotografiju su, tvrde nam u Gradu, postavili članovi HVIDRA-e, a s njima se, očito, nitko ne želi sukobljavati.

Pa smo nazvali Kristinu Križanac, nezavisnu gradonačelnicu, i upitali je kako gleda na to što svakog dana gleda osuđenog ratnog zločinca te ima li volje učiniti nešto da je više nitko ne gleda? Odnosno, je li joj slika pravomoćno osuđenog ratnog zločinca problematična?

Gradonačelnica o spornoj slici: Nemam apsolutno problem

"Ne. Nemam apsolutno problem, sve tu što sam zatekla apsolutno nisam dirala i smatram da je netko s razlogom nešto stavio. Nikad nismo razmišljali o tome", rekla nam je Križanac i objasnila kako se Norčeva fotografija nalazi na donjem katu, dok su gradske odaje kat poviše.

U redu, u Gradu nemaju problem s Norcem, ali vele da je njegova slika na katu koji pripada Županiji. Nazvali smo dožupana Luku Brčića, no nije se javio, pa smo Županiji poslali mail. Dobili smo sljedeći odgovor: "Splitsko-dalmatinska županija je početkom ove godine preuzela djelatnike državne uprave koji rade u predmetnoj zgradi. Međutim, Županija nije vlasnik predmetne zgrade. Vlasnik zgrade je Republika Hrvatska", zapažaju u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Prolajferi šute o Norčevim zločinima

Dakle, u zgradi u vlasništvu države koja je prije tek nešto više od desetljeća osudila Norca zbog ratnih zločina, ponosno stoji Norčeva slika kao pouzdano podsjećanje da Republika Hrvatska ni sama ne priznaje svoje institucije i njihove odluke. 

Prolajfere koji se zaklinju u svetost života i njihove predstavnike u moćnoj sinjskoj svećeničkoj sceni, spomenut ćemo samo ovdje, na kraju teksta. Nije njihovo licemjerje vrijedno većeg prostora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.