Velika oluja na Saturnu vidljiva i sa Zemlje

NASA-ina svemirska sonda Cassini snimila je najveću oluju na Saturnu koju su znanstvenici uspjeli snimiti s našeg planeta, a s obzirom na to da se radi o doista velikoj oluji, ona će biti dobro vidljiva i uz pomoć amaterske opreme za promatranje svemira, prenosi The Post Chronicle.

Prema podacima koje je Cassini do sada uspio prikupiti, Saturnom je prošla oluja koja je skupljala materijal iz dubine atmosfere, a radio i plazma senzori svemirske sonde dugo su bili usmjereni prema području Saturna nazvanom 'aleja oluja' kako bi prikupili dragocjene informacije o događajima na Saturnu. Oluja je dosegla svoj vrhunac 13. ožujka, a u prikupljanju podataka o oluji NASA-i su znatno pomogli i amateri astronomi Anthony Weasley, Trevor Barry i Christopher Go, koji su još u veljači dobili molbu NASA-e da obrate pažnju na sve što se događa na Saturnu, a posebno na moguće izbijanje oluje. Christoper Go uspio je oluju i fotografirati.

Ova je oluja bila sastavljena većinom od vode i amonijaka, a znanstvenici upozoravaju kako oluje na Saturnu hrane snažnije oluje koje se nalaze dublje u atmosferi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.