Velika pobjeda Adrisa i Agrama, izgleda da su slomili Fabrisa Peruška

Foto: FaH

ADRIS i Agram, dva vjerovnika Agrokora koji su se usprotivili postojećem modelu nagodbe, uspjeli su blokirati potraživanja vlasnika obveznica, predvođenih američkim fondom Knighthead i nizom jamstava, čime je nagodba kakvu je zamislio Fabris Peruško postala gotovo nemoguća. Odnosno, moguća je samo ako "zeleno svjetlo" daju Adris i Agram koji su njome iznimno nezadovoljni.

>> Peruško se, u tjednu Afere Hotmail, naljutio kad su ga pitali za plaću

>> Moćna rovinjska firma protiv Ramljaka, ne priznaju milijarde američkim strvinarima

Njihova velika pobjeda jest rješenje Visokog trgovačkog suda koje je potpisala Branka Vučaj, u kojem su vlasnici obveznica i jamstava upućeni na daljnje parničenje, s time da je teret dokazivanja na njima, a ne na Adrisu i Agramu. Vlasnici obveznice neće moći sudjelovati u glasanju za nagodbu, postojeći EPM (Entity priority) model temelji se na trenutno osporenim jamstvima, što znači da se neće moći provesti.

Slom nagodbe ako Peruško ne pridobije Adris i Agram

Ovaj veliki slom nagodbe Peruško sada može samo riješiti dogovorom s Adrisom i Agramom, koji bi mogli odustati od osporavanja ako se preispita postojeći ili donese novi model nagodbe.

Naime, kao što je poznato, obje su ove firme kreditirale u Todorićevo doba njegov koncern, Agram je preko poslova teških oko 300 milijuna kuna došao direktno do dionica u Agrolaguni i nizu drugih kompanija, dok je Adris za svoj milijardu kuna vrijedan plasman dobio zalog nad dionicama Jamnice. Ante Ramljak i kasnije Fabris Peruško osmislili su model nagodbe prema kojem će im ti zalozi vrijediti nula kuna, a imovina tih tvrtki završit će u rukama ruskih banaka i roll-up kreditora, američkog fonda Knighthead i Zabe.

Prema postojećem modelu nagodbe, zamišljeno je da sve dionice u hrvatskom dijelu koncerna vrijede nula kuna, provođenjem jamstava kompanije bi postale insolventne, a njihova bi se imovina preselila u nove tvrtke. Za razliku od njih, dionice Mercatora kojima se naplatio Sberbank neće biti obezvrijeđene jer nisu bile opterećene jamstvima za koja mnogi misle da su nezakonita jer društva koja su ih izdavala nisu imala odgovarajuću protučinidbu.

Modelom nagodbe neće biti pogođeni samo Adris i Agram nego svi dioničari među kojima su mirovinski fondovi i država.

U svojoj pravnoj borbi Adris je uspio osporiti, zapravo blokirati potraživanja svim imateljima obveznica i jamstva, a Agram sva "uzvodna jamstva" koje su tvrtke kćeri davale Agrokoru. Da stvar bude jasnija, to je trenutno osporeno time što je upućeno na daljnje parničenje, ali sud je sigurno mogao donijeti i drugačiju odluku koja bi bila nepovoljna za dvije hrvatske tvrtke. Prebacivši teret dokazivanja potraživanja na vlasnike obveznica, oni su isključeni iz glasovanja o nagodbi osim ako im sutkinja izričito ne dodijeli pravo glasa.

Adris: Odluka suda je očekivana, ustrajat ćemo na poštenijem pristupu

"Adris poštuje načela vladavine prava. Ustrajat ćemo na pravnoj zaštiti svojih interesa, pravnoj zasnovanosti cijelog postupka i donesenih odluka, a osobito na jednakopravnosti svih vjerovnika i poštenijem pristupu. Odluke suda držimo očekivanim", komentirali su Indexu iz rovinjske kompanije.

U svakom slučaju, dvije velike hrvatske kompanije ovime će natjerati Fabrisa Peruška da preispita svoj model u kojemu su njihovi zalozi za kredite postali posve bezvrijedni. Ili će morati napisati posve drugačiji model nagodbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.