Velika vladina prevara: Pompozno najavili ukidanje agencija, uštedjeli 0 kuna

Foto: Pixsell/Slavko Midzor

VLADA se odlučila na ukidanje 17 broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. Najavili su proračunske uštede i efikasnost u svom radu, ali njihov potez je zasad donio nula kuna uštede. 

Umjesto ukidanja, one su pripojene različitim zajednicama, ministarstvima, uredima, zavodima i agencijama.

Tih 17 bivših institucija je, prema prijedlogu proračuna za ovu godinu, trebalo potrošiti 1,227 milijardi kuna, a jučerašnjom odlukom vlade taj novac je raspoređen na 12 ostalih korisnika kojima su pripojene ili su preuzeli njihove poslove, javlja Novi list.

Bez manjih troškova

Vlada je nakon najavljenog ukidanja tih institucija novac mogla rasporediti u proračun, ali se ipak odlučila na drugi pristup kojim je zapravo novac namijenjen agencijama pred ukidanje preusmjerila u institucije koje preuzimaju njihov posao. To upućuje da ukidanje 17 institucija ne znači manje proračunske troškove, što je bio jedan od argumenata za smanjivanje njihovog broja. 

Efikasnost ovog postupka moći će se mjeriti tek kad se vidi kako poslove ukinutih institucija obavljaju institucije kojima su pripojene.

Vlada je još početkom kolovoza prošle godine usvojila zaključak o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, a svoju odluku opravdali su racionalizacijom državne uprave.

Primjerice, iz MUP-a su najavljivali kako će se iz spajanja s vladinim Uredom za razminiranjem i Zavodom za nuklearnom i radiološkom sigurnošću uštedjeti oko 880 tisuća kuna na rashodima za zaposlene te 755 tisuća kuna za troškove najma prostora. 

Također, MUP je procijenio kako će se preuzimanjem poslova Hrvatskog centra za razminiranje uštedjeti 1,6 milijuna kuna zbog ukidanja nekih rukovodećih mjesta te dodatnih 550 tisuća zbog ukidanja upravnih i savjetodavnih tijela.

Pripajanje i preusmjeravanje sredstava

Vlada u obrazloženju navodi kako su izradili Odluku o rasporedu neutrošenih sredstava Državnog proračuna, kojom se neutrošena sredstva: 

- Ureda za razminiranje vlade Republike Hrvatske, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatskog centra za razminiranje, Agencije za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom i Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost raspoređuju Ministarstvu unutarnjih poslova i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici

- Agencije za investicije i konkurentnost, Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo te Hrvatskog mjeriteljskog instituta raspoređuju Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta i Državnom zavodu za mjeriteljstvo

- Hrvatske agencije za hranu, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe raspoređuju Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu

- Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske raspoređuju se Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

- Agencije za vodne putove raspoređuju se Ministarstvu mora, prometa i  infrastrukture

- Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj raspoređuju se Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, a Agencije za obnovu osječke Tvrđe raspoređuju se Ministarstvu financija

- Hrvatske agencije za okoliš i prirodu raspoređuju se Ministarstvu zaštite okoliša i energetike

- Zavoda za unapređivanje zaštite na radu raspoređuju se Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.