Vermont na putu legaliziranja homoseksualnih brakova

PREDSTAVNIČKI dom američke savezne države Vermont izglasao je zakon koji bi legaliziralo istospolne brakove. Ukoliko zakon prođe pored guvernera koji na njega namjerava staviti veto, Vermont bi mogao postati treća američka savezna država koja bi dopuštala stupanje u brak ljudima istog spola.

Zakon je u Predstavničkom domu prošao sa 95 glasova za i 52 protiv, nakon što je već prošao u državnom senatu s 24 prema 4. Guverner Vermonta, republikanac Jim Douglas, najavljuje kako će staviti veto na zakon. Da bi zakon mogao proći unatoč vetu, potrebna je dvotrećinska većina u Predstavničkom domu, koju zastupnici još uvijek nemaju.

Ukoliko bi je uspjeli nabaviti, Vermont bi postao treća američka savezna država u kojoj bi ljudima istog spola bilo dopušteno stupiti u brak. Trenutno je takva praksa dopuštena u Connecticutu i Massachusettsu, a jedno kratko vrijeme je bila dopuštena i u Californiji, gdje su ju birači odbacili na referendumu održanom na dan predsjedničkih izbora.

Završen proces iz 1997., počeo novi

Time je završen proces koji je počeo još 1997., kad je muškarac imenom Stan Baker zajedno sa svojim partnerom i jednim lezbijskim parom zatražio od Vermonta da prizna prava ljudima u homoseksualnim vezama. 1999. je Vrhovni sud Vermonta prihvatio njihove argumente i dozvolio registriranje civilnih unija (pravno gledano, civilna unija je praktički jednaka braku po svemu osim po imenu). Godinu dana kasnije to je i učinjeno.

Vermont je bio prva američka savezna država koja je dozvolila civilne unije. Njih je slijedilo pet drugih saveznih država – Connecticut, New Jersey, California, Havaji i New Hampshire. Trenutno se u New Hampshireu u Maineu razmatraju zakoni koji bi ozakonili istospolne brakove. 

Na nacionalnoj razini, u SAD-u je na snazi Zakon o obrani braka iz 1996., koji priznaje brak samo između muškarca i žene. Novi predsjednik Barack Obama rekao je kako namjerava promijeniti taj zakon. Ukoliko bi zakon bio promijenjen, parovi u saveznim državama koje priznaju homoseksualne brakove ili civilne unije imali bi pristup nekim beneficijama, kao što je traženje socijalne pomoći u slučaju smrti partnera.

J.D.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.