Vesna Balenović: Kriminalci u regiji se povezuju

PREDSJEDNICA udruge Zviždač Vesna Balenović sudjelovala je na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji u organizaciji Transparency International Bosne i Hercegovine i međunarodne organizacije Civil Rights Defenders u Sarajevu koja se bavila ulogom civilnog društva, građana i medija na zapadnom Balkanu.

Panelisti s Kosova, iz Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije, BiH i Hrvatske, pokušali su pronaći odgovore na pitanja kako osigurati neovisnost rada udruga civilnog društva i medija, njihov utjecaj na nosioce vlasti, kao i primjenu novih tehnologija u njihovom radu.

"Kriminalci u regiji se povezuju i umrežavaju"


"Svjedočimo da se kriminalci u regiji povezuju i umrežavaju. Kao odgovor tome, povezuju se policije, odvjetništva i pravosuđe država regije. Zbog opće pravne nesigurnosti građana koji prijavljuju kriminal i korupciju potrebno je međusobno povezivanje i suradnja udruga civilnog društva u regiji. Bez 'zviždača' borba protiv korupcije nemoguća je", kazala je na konferenciji Vesna Balenović.

Dodala je da se najveći napredak u regiji u zaštiti ljudskih i radnih prava građana koji su javno ukazali na kriminal u regiji dogodio u Hrvatskoj. "Nedavno smo svjedočili brutalnom napadu na 'zviždačicu' iz BiH, kojoj su zbog ukazivanja na kriminal i korupciju nepoznate osobe spalile kuću. Taj drastičan primjer govori nam na što je sve kriminal spreman u zaštiti svojih interesa, te da udruge civilnog društva, kao odgovor tome moraju međusobno pojačano surađivati u zajedničkim projektima, te se razmjenom iskustava na konkretnim slučajevima, što bolje osposobiti za pomoć građanima", kazala je Balenović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.