Viadukt se hvali milijunskim poslovima, a radnicima mjesecima kasne plaće

Foto: FaH

U GRAĐEVINSKOJ tvrtki Viadukt koja gradi čiovski most i upravo dovršava izgradnju zagrebačke zračne luke mjesecima kasne plaće. Informaciju smo dobili od radnika Viadukta, a to su nam potvrdili i u kompaniji.

Redakciji Indexa javio se radnik angažiran na izgradnji mosta koji spaja otok Čiovo i Trogir. "Prošli četvrtak dobili smo prvi dio plaće bez terenskog dodatka, samo od 1000 do 2000 kuna, što je ovisilo o radniku. To je sve što smo dobili od prosinca prošle godine, a radnika je svaki dan sve manje, ostalo nas je trenutačno šezdesetak", kazao je za Index.

Viadukt: Kasne plaće, ali takva je dinamika


Istovremeno, dok njima kasne plaće, Viadukt ugovara nove poslove i kupuje nove bagere i strojeve. Na njihovu gradilištu, smatra on, uskoro će biti više strojeva nego strojara koji njima upravljaju. Radnici se nalaze u vrlo nezahvalnoj situaciji jer ako napuste posao koji im se ne plaća, izgubit će pravo na naknadu za nezaposlene. 

"Događaju se kašnjenja u isplati posljednje plaće, ali takva dinamika, nažalost, uobičajena je za ovo razdoblje u godini, ali uskoro očekujemo uspostavu redovitog ritma isplata", odgovorili su iz Viadukta na Indexov upit.

Kasnili s mostom pa dobili splitski aerodrom

Poznato je da Viadukt ima problema sa završetkom velikog infrastrukturnog projekta vrijednog 208 milijuna kuna za koji je natječaj raspisala vlada, a financira se novcem iz Europske unije. Umjesto da je čiovski most završen krajem prošle godine, rok je pomaknut za lipanj. Direktor tvrtke Joško Mikulić smirivao je ministra Olega Butkovića obećanjem da će most biti završen do početka ljetne sezone. Za kašnjenje su krivili makedonskog partnera koji je za njih proizvodio čelične konstrukcije.

Nakon toga su s Tehnikom i Kamgradom dobili posao obnove splitskog aerodroma vrijedan 350 milijuna kuna. Na burzi su se pohvalili nizom dogovorenih infrastrukturnih projekata, pa tako grade zgrade u Splitu, odvodnju na Krku, branu u Slavoniji i poslovnu zgradu za izdavačku kući Axel Springer u Berlinu.

Viadukt ima oko 1400 zaposlenih. Tvrtka ima podružnice u Sloveniji i Libiji. Prihod tvrtke prema posljednjim dostupnim financijskim izvješćima iz trećeg kvartala iznosio je 581 milijuna kuna. Prihodi od osnovne djelatnosti u odnosu na lanjsko razdoblje pali su za 13 posto. Za šezdesetak milijuna kuna porasle su im obaveze prema bankama i dobavljačima. Grupa je poslovala s gubitkom od 5,3 milijuna kuna, za razliku od godinu dana ranije, kad je iznosio 27 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.