Video: "Anđeoska bjelina poezije Marka Perkovića Thompsona"

"KAD je rat završio, ostali su se pjevači prebacili na mirnodopsko pjevanje, a Thompson je ostao usamljen. Ne vole ga šoveni, apatridi, fašisti i komunisti. Optužujući ga za govor mržnje, sami se njim služe", napisao je Ivan Aralica u knjizi koja "na više od 250 stranica donosi dojmove, razmišljanja i stavove hrvatskih intelektualca iz svih sfera javnog života" o fenomenu Thompsona.

O Thompsonu između ostalih pišu Ljubo Jurčić, Darko Glavan, šibenski biskup Ante Ivas, a mi smo u video prilogu porazgovarali s najzanimljivijim uzvanicima: don Anđelkom Kaćunkom, admiralom Domazet Lošom, Miroslavom Tuđmanom i nedavno iz američkog zatvora oslobođenim "borcem za hrvatsku stvar" Zvonkom Bušićem, koji je robijao 32 godine zbog otmice zrakoplova kojim se želio poslužiti za bacanje letaka što pozivaju na borbu za hrvatsku samostalnost.

"Anđeosku bjelinu Perkovićeve poezije" nadjačalo crnilo antimesićevske propagande

Knjigu "Thompson u očima hrvatskih intelektualaca" priredili su novinar Mate Kovačević ("Knjiga je glasnik ušutkane Hrvatske") i akademik Josip Pečarić, ali potonji nije mogao nazočiti predstavljanju knjige na Kaptolu jer je trenutno profesorskim poslom u pakistanskom Lahoreu. Ipak, iz daleke Azije se javio pismom koje je, kao i izlaganja ostalih predstavljača Davora Domazeta Loše, Slobodana Langa i koautora Mate Kovačevića, obilovalo dosjetkama, napadima i animozitetom prema aktualnom predsjedniku države.

Tako da se stjecao dojam kako je pomno pripremljena promocija, na kojoj je Thompsonove pjesme izvodio Blackout band, a ulomke iz knjige su čitali, na predstavljanjima djela s desnim predznakom poslovični, Vedran Mlikota i Goran Grgić, "zaslugom" trojca predstavljača ispalo više tribina usmjerena protiv Mesića, nego predstavljanje sa ciljem slavljenja Thompsona i vrednota na koje se on poziva.

Osim ovog dvojca, u jokera iz rukava ove promocije prometnuo se Miroslav Tuđman, kojega je (neimenujući ga) predstavio admiral u mirovini Domazet Lošo: "Nadamo se da će Thompson  za osam mjeseci pjevati novom hrvatskom predsjedniku koji je večeras među nama."

Zanimljivo je i mjesto odabrano za promociju knjige o Thompsonu: dvorana Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na Kaptolu pa je to još jedna poveznica s Miroslavom Tuđmanom, koji je svoje publikacije obavještajne tematike predstavljao u samostanu.

Lošo je istakao kako je uz nasljeđe pokojnog predsjednika Tuđmana i "herceg-bosanske Hrvate", upravo Thompson treća istaknuta meta koju su strani gospodari i domaće sluge izabrali kao metu za rušenje od kobnog 3. siječnja 2000. naovamo.

Thompson se skrušeno zahvalio svima na podršci i poručio: "Svjetonazor koji pjevam je onaj koji živim". Posebno se zahvalio supruzi prisjećajući se najtežeg razdoblja u njegovom životu kada su ga napadali kako je nacist: "Prezirem nacizam jer nije od Boga, a ja pripadam Bogu".

Tekst: Zvonko Alač
Video: Tomislav Brdjanović

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.