VIDEO Bijesni prosvjednici u Barceloni špricali turiste vodom: "Idite kući"

Foto: Profimedia

Stanovnici Barcelone su tijekom vikenda izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv masovnog turizma, koji krive za vrtoglavi skok cijena najma. Kažu da je grad postao "nemoguć za život". Više medija izvijestilo je da su tisuće prosvjednika, uključujući više od 150 organizacija, marširale Barcelonom u subotu.

Na fotografijama se vide prosvjednici kako nose natpise "Barcelona nije na prodaju" i "Turisti, idite kući". Snimka koju je dobio BBC prikazuje prosvjednike kako pištoljima na vodu špricaju turiste i skandiraju "Idite kući!"

Barcelona je destinacija koja privlači milijune turista. Iako priljev putnika donosi novac gospodarstvu Barcelone, stanovnici se žale da su stanarine zbog masovnog turizma porasle 18 posto u odnosu na proteklu godinu.

Jedan je prosvjednik rekao Reutersu da se "grad potpuno okrenuo turistima"."Želimo grad za građane, a ne grad u službi turista", rekao je. Drugi je rekao da turistička mjesta kao što su restorani i hoteli dobro zarađuju od turista, ali neki lokalni stanovnici "su u vrlo lošoj situaciji i nemaju dovoljno novca za život".

Uvode se mjere

Dužnosnici Barcelone su posljednjih mjeseci poduzeli mjere za rješavanje problema prekomjernog turizma. Grad je u travnju povećao turističku pristojbu, piše USA Today, a najavljeni su i planove za zabranu svih kratkoročnih najmova u lipnju.

"Potrebna je veća ponuda stanova, a mjere koje danas predstavljamo usmjerene su na pružanje veće ponude kako radnička srednja klasa ne bi morala napuštati grad jer si ne može priuštiti stan", rekao je gradonačelnik Barcelone Jaume Collboni. "Ova mjera neće promijeniti situaciju od danas do sutra", rekao je.

Barcelona je 2023. zabranila kruzerima da pristaju na jednom od svojih terminala kako bi riješila problem prenapučenosti i zagađenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.