VIDEO Davor Nađi u Indexovom studiju komentirao milijarde iz EU, rezove, broj općina

Foto: Index

PREDSJEDNIK stranke Fokus, jedne od članica liberalne koalicije koja je na proteklim izborima uspjela ući u sabor, danas od 10.30 gostuje u Indexovom studiju. Davor Nađi postao je poznat po svojim idejama koje je proveo u Svetoj Nedelji, a za Index je uoči gostovanja napisao zašto misli da su uvjeti takozvanih škrtih zemalja za paket ekonomskih mjera zapravo dobri za Hrvatsku.

> Davor Nađi piše za Index: Nizozemski premijer više od Plenkovića brine za Hrvatsku

O novcu iz EU, 22 mlrd eura

"Prije svega treba zauzeti smjer kako potrošiti taj novac. Mislim da se taj novac ne bi trebao koristiti za podizanje potrošnje, nego za kompenzaciju sredstava u smislu da se napravi porezno rasterećenje i onda se ta rupa popuni tim novcem".

"Čak i sad kad znamo da ćemo dobit neki novac iz EU, ove godine naša vlada treba pripremiti porezno rasterećenje, svu dokumentaciju za korištenje redovnih sredstava i sada još plan za korištenje tih interventnih sredstava. Znamo da smo sa svim kasnili dosad, znamo da od EK dobivamo ocjene da smo loši u korištenju EU sredstava, postavlja se pitanje kada uopće ti novci će doći, bilo kroz investicije javnog ili privatnog sektora."

"Kada govorimo u kontekstu EU novca, to što mi dobijemo novac iz EU je samo po sebi posljedica toga što smo mi kao država loši. Nama ne bi trebalo biti slavlje to što dobivamo EU novac. Da bismo se razvili, mi moramo provesti reforme o kojima svi pričaju, trebamo provesti porezno rasterećenje. Investitori neće dolaziti u zemlju koja nema neovisno i efikasno pravosuđe. To su neki zahtjevi koje je nizozemski premijer htio da se vežu da budu uvjet uz dobivanje EU novca."

O rezultatima izbora

"S obzirom na okolnosti u kojima smo se osnivali, naša stranka Fokus, osobno sam zadovoljan rezultatima stranke. Ali nisam generalno zadovoljan, imamo veliki pad, izlaznost bi trebala rasti. Treba se poštovati volja birača, makar se ne slagali s tim. Nisam zadovoljan tom niskom izlaznošću, ali što se tiče našeg dijela mislim da smo u kratkom periodu dobili nacionalnu prepoznatljivost i sada možemo nastaviti izgrađivati se kao stranka. Mi smo prava stranka centra."

S 19 godina je ušao u HNS. Zašto?

"ja sam bio jedan od rijetkih koji je znao da me ekonomija zanima još na početku srednje i shvatio sam da politika ima veliki utjecaj na ekonomske procese. Nisam bio zadovoljan stanjem u svom gradu niti u državi. Htio sam se uključiti, HNS je bila stranka koja mi je u tom trenu bila bliska. Ono što sam nekad vidio kao svoje politike više nije bilo tako. Prijelomni trenutak je bio... Teško je reći koji je bio prijelomni. Duži period se to generiralo, u jednom trenu nisam vidio kako će to ići u nekom drugom smjeru. Zaključio sam da trebam drugo rješenje. Okupio sam dobre pozitivne ljude koji imaju rezultate iza sebe i krenuli smo u put osnivanja vlastite stranke."

Gostovanje ste mogli pratiti i na našem YouTube kanalu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.