VIDEO Detaljno smo snimili robotaksi koji ne vozi. Iznutra, izvana, ispod...

MATE Rimac obećao je da će danas pokazati robotaksi. Tijekom predstavljanja je Rimac dvaput pokušao pozvati robotaksi na pozornicu preko aplikacije, ali auto nijednom nije došao. U Rimac Kampusu predstavljen je robotaksi od kojega smo vidjeli isključivo uređenu unutarnju kabinu i ništa više.

Rimac je, podsjetimo, za robotaksije dobio 179.5 milijuna EU novca (dakle i našeg novca). Cijeli projekt, kako smo pisali, probio je niz rokova, a neka su obećanja, poput broja robotaksija na zagrebačkim ulicama pri pokretanju usluge, drastično srezana.

Pogledajte kako izgleda vozilo koje je predstavljeno kao robotaksi. Snimili smo ga detaljno iznutra, izvana i ispod. Uočili smo da podvozje djeluje nedovršeno, a nismo mogli vidjeti ni što je ispod haube.

Nismo uspjeli snimiti ni prostor straga koji je predstavljen kao prtljažni prostor. Jedino što se, osim eksterijera, moglo dobro vidjeti jest dotjerana putnička kabina.

 

Evo i kako su robotaksi Verne opisali iz tvrtke:

"Ima više prostora nego Rolls-Royce

U Verne vozilu ne postoji upravljač ili papučice za vožnju jer je vozilo namijenjeno isključivo autonomnoj vožnji.

Verne vozilo ima dva sjedala i koncept interijera koji potpuno redefinira ideju unutarnjeg prostora vozila.

Unutrašnjost Verne vozila ima više prostora nego u Rolls-Royceu, što vam omogućava da se opustite i učinkovitije provedete svoje vrijeme. Optimizirali smo otvaranje vrata tako da korisnici mogu samo ući i odmah sjesti. Klizna vrata dizajnirana su tako da ne ometaju protok prometa oko vozila te da i dalje stignete na svoje odredište u stilu. Nakon ulaska u vozilo putnici mogu ispružiti noge i udobno se smjestiti.

Željeli smo izgled dnevne sobe

Željeli smo dizajnirati interijer na način da podsjeća manje na automobil, a više na dnevnu sobu. Unutar vozila nema tipične ploče s instrumentima, nema upravljača ni papučica. Ali zato ima zaslon od 43 inča koji možete koristiti. Zaslon nije samo za zabavu nego i za dijeljenje informacija o putovanju tijekom vožnje.

Verne vozilo savršen je prostor za slušanje glazbe ili gledanje filmova s nenadmašnom udobnošću, ekranom UltraWide i 17 zvučnika za vrhunsku kvalitetu zvuka.

U putničkom prostoru moći ćete podesiti ambijent - zvuk, svjetlo - dok vam iznimno velika sjedala omogućuju pet različitih razina udobnosti i užitka za rad, opuštanje ili odmor.

Između sjedala nalazi se touchpad za interakciju sa sustavom u vozilu na kojem možete podešavati postavke vozila.

Ovdje se također nalazi ključna značajka Median, koja se koristi za pokretanje i zaustavljanje vožnje, dajući korisniku osjećaj kontrole nad autonomnim vozilom.

Iznad vas je zaobljeni krovni prozor, takozvani Halo prsten, nikad prije viđen, koji vam pruža neki novi pogled na grad."

Foto: Željko Lukunić/Pixsell

> Projekt Robotaxi pratite iz dana u dan na adresi: www.index.hr/afere

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.