Video: Discovery uspješno završio svemirsku misiju i sletio na Floridu

NAKON uspješno završene 13-dnevne uspješno završene svemirske misije, američki raketoplan Discovery sletio je jučer u 15.14 sati prema lokalnom vremenu na Floridu, na pistu Svemirskog centra Kennedy. Slijetanje je kasnilo oko sat i pol zbog lošeg vremena - gustih oblaka i jakog vjetra.

"Dobro došao kući, Discovery, nakon uspješne misije stavljanja Međunarodne svemirske postaje u puni pogon", zaorilo se nakon što je raketoplan prizemljio.

Astronauti Discoveryja su na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) postavili četvrti, ujedno i posljednji set solarnih ploča potrebnih za dovršetak postrojenja za proizvodnju električne energije.

Postrojenje je izgrađeno kao bitan dio plana američke svemirske agencije NASA da se za nekoliko mjeseci udvostruči broj posade na postaji, sa sadašnja tri člana na njih šest te da se poveća broj znanstvenih istraživanja.

Zapovjednik ove misije Discoveryja je bio Lee Archambault, pilot je bio Tony Antonelli, a s njima su u misiji bili još i astronauti Joseph Acaba, John Phillips, Steve Swanson, Richard Arnold i Sandra Magnus.

I.M.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.