VIDEO Na Islandu eruptirao vulkan

Screenshot: YouTube/RUV

NAKON intenzivnih potresa na tom području eruptirao je vulkan na poluotoku Reykjanes na Islandu, u blizini glavnog grada Reykjavika, priopćio je danas Državni meteorološki zavod (IMO). "U ovom trenutku se radi o vrlo maloj erupciji", rekao je Matthew Roberts iz IMO-a i dodao da nema neposredne opasnosti za ljude koji žive u regiji. 

Promet u međunarodnoj zračnoj luci Keflavik nije obustavljen, objavila je zračna luka. Stručnjaci iz IMO-a procijenit će gdje točno izlazi lava i kako se erupcija razvija tijekom sljedećih sati. Slike i prijenosi uživo lokalne novinske kuće RUV pokazuju lavu i dim koji izviru iz pukotine na jednoj strani planine Fagradalsfjall.

"Ovo nije vulkanska erupcija s pepelom. Ovo je jednostavno lava"

Poluotok Reykjanes je vulkansko i seizmičko žarište jugozapadno od glavnog grada Reykjavika. U ožujku 2021. došlo je do erupcije u vulkanskom sustavu Fagradalsfjall, a vulkanska aktivnost se nastavila tijekom šest mjeseci. U kolovozu 2022. se na istom području dogodila trotjedna erupcija. 

Stručnjaci ne očekuju da će ova erupcija u atmosferu izbaciti mnogo pepela. "Ovo nije vulkanska erupcija s pepelom. Ovo je jednostavno lava", rekao je Roberts, a prenosi Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.