VIDEO Evo kako će izgledati vladina aplikacija s cijenama proizvoda 3 trgovačka lanca

Foto: Index

MINISTARSTVO gospodarstva održalo je press konferenciju na kojoj je predstavljena aplikacija Kretanje cijena preko koje će građani moći pratiti cijene u tri trgovačka lanca koja su im dostavila cijene proizvoda.

To su Konzum, KTC i Tommy. Filipovićev savjetnik Jurica Lovrinčević rekao je da će Ministarstvo samo nabaviti cijene ostalih trgovačkih lanaca.

Na stranici bi trebalo biti oko 300 proizvoda u 80 kategorija, tako da će građani moći vidjeti kolike su bile cijene 31. prosinca i kolika je danas te ima li akcija ili nema.

LIVE STREAMING MOGLI STE PRATITI OVDJE

Ministarstvo gospodarstva o poskupljenjima i "bijelim listama" trgovaca

Objavljuje Index.hr u Petak, 10. veljače 2023.

"Aplikacija se zove Kretanje cijena. Znate tko su trgovci s bijele liste, to su naši partneri KTC, Konzum i Tommy. Molili smo i pozivali ostale da se pridruže, ali nisu, zašto pitajte njih. Naći ćemo sami načina da i njihove cijene stavimo. Ona je gotova i nalazi se u testnoj fazi, potpuno je funkcionalna. Idući tjedan bi trebala biti dostupna građanima.

Ideja je da se za svaki proizvod vidi je li poskupio, je li na akciji. Želimo spriječiti neopravdan rast cijena kakav se događao u prošloj godini kod nekih trgovaca", rekao je Lovrinčević.

Slijede pitanja novinara.

Koliko je koštala aplikacija?

Oko 200-tinjak tisuća kuna. To se radilo preko javne nabave.

Ispod 26 tisuća eura je cijena.

Smatrate li neuspjehom da je tek trećina trgovaca pristala na to?

Ja ne mislim da smo mi pogriješili u odnosu prema trgovcima, oni očito tu ne vide interes. Mislim da to nije dobro ni za njih ni za potrošače. Nije problem popisati cijene, nego to što nemamo povijesne podatke koje ne možemo imati ako ih oni ne daju. Ova tri naša trgovca čine 38 posto trgovaca, mislim da je to dovoljno da ostvarimo ono što smo htjeli.

Gleda listu i objašnjava

Gledamo Konzum na aplikaciji kojom smo jako zadovoljni. Porasla je cijena paprika, tikvica i šećera. Šećer je porastao vladinom uredbom, paprika i tikvica su iz uvoza. Svi ostali proizvodi su zadržali istu cijenu. A 133 proizvoda su na akciji, imaju nižu cijenu nego prošli mjesec.

Kod Tommyja imamo 4 artikla skuplja. Vrlo mali broj artikala ima veću cijenu. I kod KTC-a je slično, 6 artikala ima veću cijenu. Vrlo dobre rezultate već sada imamo zbog ovakvog načina praćenja cijena. Mislim da ćemo njome spriječiti neopravdano dizanje cijena.

Kako ćete uključiti ostale trgovačke lance? Kada će cijene svih 10 trgovaca biti u aplikaciji?

Treba nam vremena da razvijemo aplikaciju, ali očekujem vrlo brzo. Meni nije normalno da je hrana u Hrvatskoj skuplja jedan posto od europskog prosjeka, a prije dvije godine je bila 3 posto ispod europskog prosjeka. Po meni to pokazuje da su s nekim stvarima određeni proizvođači pretjerali.

Imate li kakvo službeno objašnjenje od trgovaca koji nisu htjeli dati cijene?

Nismo dobili ništa adekvatno što bi nas uvjerilo da nam ne trebaju dati sve podatke. Ako su nam ova tri dostavila, zašto ne bi i ostali dostavili? To može biti neki interes. Ja razmišljam u smjeru da oni nisu transparentni, ne žele nam dati podatke, ne znam kako drugačije. Neka kupci razmisle zašto je to tako.

Listu kupaca ćemo proširiti drugim metodama, jedna od njih je da sami popisujemo cijene. Ali vjerujem da je sasvim dovoljno s ovim sad podacima da imamo dobar pregled. Vjerojatno ne žele dati cijene da se ne vidi po kojim cijenama su uvozili lani, a po kojima sada.

Tko će popisivati cijene?

Mi ćemo. Vjerojatno ćemo angažirati nekog vanjskog. Mi kao Ministarstvo imamo premalo ljudi, ali naći ćemo načina.

Zar se ne mogu dobiti cijene od Porezne uprave?

Porezna nema pravo tražiti ovakve stvari.

Kad će proraditi?

Bit će vrlo brzo. Ima bugova, moramo biti sigurni da odlično funkcionira kad izađe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.