VIDEO Građani Segeta razvrstaju otpad, a onda ga radnici bace u isti kamion

Foto: Screenshot

SVE se više apelira na važnost razvrstavanja otpada pa tako brojne komunalne tvrtke zadužene za odvoz smeća, što javne, što privatne, kontinuirano obavještavaju građane o načinu sortiranja otpada. No, čini se da se toga ne drže u Segetu, i to ne građani, već komunalna tvrtka koja odvozi smeće. Njezini radnici, naime, sudeći prema snimci koju posjedujemo, razvrstani otpad ubacuju u isti kamion pa tako ispada da selektiranje otpada koje vrše Segećani zapravo nema nikakvog smisla. 

Tvrtka radi ilegalno, koncesija joj je istekla prije mjesec i pol dana 

Naime, prema videosnimci koju je dobio Index, čini se da u Segetu privatna tvrtka zadužena za prikupljanje smeća dvije različite vrste otpada baca u zajednički kamion za smeće, odnosno - miješa ih zajedno iako su građani prethodno taj otpad razvrstali. Radi se o tvrtki Michieli-Tomić, kojoj je koncesija istekla prije mjesec i pol dana i nepoznato je na osnovu čega još uvijek surađuje s Općinom.

 

“U ranojutarnjim satima, u utorak, 30. kolovoza, kamion za otpad u vlasništvu koncesionara Michieli-Tomić d.o.o. iz Donjeg Humca na Braču zastao je pokraj jedne kuće. Ispred kuće stajalo je nekoliko kanti za smeće. Jedna kanta zelenog je poklopca i koristi se za mješoviti komunalni otpad. 

Druga kanta narančastog je poklopca i koristi se za reciklabilni komunalni otpad. Bez obzira na boju, oba su završila u istom kamionu, odnosno na istoj hrpi – i mješoviti i reciklabilni komunalni otpad”, kazao nam je segetski vijećnik Ante Barada. 

Miješanje komunalnog i selektivnog otpada  

Sa snimke se jasno vidi da se radi o kantama namijenjenim različitim vrstama smeća, ali da radnici, koji su pritom svjesni da ih se snima jer gledaju i mašu prema kameri, sav prikupljen otpad iz kanti ubacuju u isti kamion.  

Foto: Screenshot

Na svojoj službenoj stranici tvrtka jasno objašnjava kako treba postupati s kantama s narančastim poklopcem koje su predviđene za odlaganje papira i kartona pa su tako naveli da je u spremnik potrebno odložiti samo čisti papir i karton te zatvorenu plastičnu ambalažu bez sadržaja. Također je istaknuto da se u kantu ne odlaže miješani komunalni otpad, biootpad ili druge vrste otpada. 

Ipak, na snimci se jasno vidi da je upravo taj otpad završio izmiješan s komunalnim pa se postavlja pitanje - zašto i koja je onda uopće svrha da građani razvrstavaju otpad ako će on ionako završiti izmiješan. 

“Zašto ja odvajam otpad ako on ide na istu hrpu?” 

“Prosječna mještanka i mještanin Segeta, nakon pogledanog videa u kojem koncesionar, kojemu je protuzakonitim aneksom produžena koncesija od 15. srpnja 2023. godine, postavit će si brojna pitanja, među kojima će biti i ono vezano za razloge odvajanja otpada.

Zašto ja odvajam otpad ako on ide na istu hrpu? Zašto ja plaćam skuplji otpad od okolnih mjesta? Zašto nema pravila? Pravila u Segetu, od 1993. godine i HDZ-ove vladavine, već odavno ne postoje”, kaže Barada. 

Poslali smo upit tvrtki, no do zaključivanja ovog članka odgovor nismo dobili. 

Općina koncesiju tvrtki namjeravala produžiti aneksom ugovora, što je van svih pravila i zakona. Podignuta kaznena prijava  

Nije prvi put da Index piše o ovoj tvrtki. Početkom srpnja smo objavili članak o tome kako koncesija Michieli-Tomiću u Segetu istječe 15. srpnja te da je Općina planirala njihovu koncesiju produžiti aneksom ugovora, što je protivno zakonu.

Naime, više odvjetnika potvrdilo nam je da je, prema Zakonu o koncesijama, za usluge koje se obavljaju kontinuirano potrebno godinu dana prije isteka koncesije pokrenuti postupak davanja nove koncesije. Unatoč nekoliko upita koje smo uputili Općini Seget, njihovo očitovanje nismo uspjeli dobiti.

Unatoč isteku koncesije, Michieli-Tomić i dalje odvozi smeće u Segetu i nije poznato na temelju čega su nastavili surađivati s Općinom i je li potpisan aneks ugovora. Na službenoj stranici tvrtke, ali i Općine, nema obavijesti kao ni raspisanog javnog natječaja za dodjelu koncesije za odvoz smeća. 

Upitali smo tvrtku Michieli-Tomić na temelju čega i dalje odvoze smeće u Segetu, ali do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovor. Upit smo poslali i Općini Seget, koja nam ni na ranije postavljene upite od prije tri mjeseca još uvijek nije poslala odgovore. 

Tvrtka trenutno surađuje sa sedam općina 

Michieli-Tomić d.o.o. je tvrtka s Brača koja na temelju koncesije trenutno gospodari otpadom u sedam općina. Započeli su s radom krajem devedesetih godina kada su dobili prvu koncesiju za gospodarenje otpadom u Općini Pučišća, a onda kasnije i u općinama Selca, Bol, Nerežišća, Milna, Sutivan i Postira.

Na njihovoj službenoj stranici piše kako se radi o općinama u kojima živi oko 10.000 stalno naseljenih stanovnika koji s turističkim noćenjima proizvode oko 14.000 tona otpada na godinu.

Slijedom razvoja, tvrtka preuzima i koncesije za gospodarenje otpadom na području Općina Seget, Okrug, Pirovac i Stankovci za koje koristi resurse deponija komunalnog otpada Plano Trogir, Bikarac, Šibenik i Karepovac Split, stoji također na stranici.

Također, tvrtka je u prošloj godini ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 3.163.459,69 eura, što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda u odnosu na 2021., kada su ostvarili ukupne godišnje prihode u iznosu od 2.283.644,04 eura. 

Vijećnik: Po ovome, bilo tko može doći u Seget, pokupiti smeće i to naplatiti

Iako u međuvremenu Index nije uspio od Općine i spomenute tvrtke dobiti odgovor na pitanje na temelju čega su nastavili međusobnu suradnju, dio segetske oporbe u općinskom vijeću smatra da se odvoz smeća u Segetu odvija ilegalno već gotovo dva mjeseca. 

"Smatramo da tvrtka Michielli-Tomić ilegalno skuplja otpad jer im je 15. srpnja istekla koncesija. Zakon o koncesijama nalaže da se natječaji za dugoročne koncesije trebaju raspisati 12 mjeseci prije isteka roka. Općina Seget to nije napravila, već je na sjednicu vijeća održanu 29.5. stavila točku prema kojoj se aneksom produžuje ugovor tvrtki Michielli-Tomić, i to na neodređeno, čime krše niz zakona.

Nudili smo alternativno rješenje da nam Trogir holding, u kojemu smo kao Općina vlasnici 3.7 posto i zbog čega nam ne treba natječaj, prikuplja otpad do nekog dugoročnijeg rješenja, a to je osnivanje vlastitog komunalnog društva, koje je čak u dva navrata bilo osnovano pod nazivom Urednost d.o.o., no oba puta je zatvoreno. Što se tu radilo, ni danas ne znamo", kazao nam je segetski vijećnik Ante Barada. 

Sad imamo situaciju da nam otpad i dalje kupi Michielli-Tomić, slijedom svega navedenog ilegalno, i dalje nam šalje račune za uslugu koju rade ilegalno, što znači da si pribavlja i financijsku korist također ilegalno. To znači da trenutno svatko može doći u Seget, prikupljati otpad i za to slati stanovnicima Segeta uplatnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.