VIDEO Iran objavio snimku posade zaplijenjenog britanskog tankera

Screenshot: YouTube/The Guardian

IRAN je objavio kratku videosnimku na kojoj je, kako tvrde iranske vlasti, prikazana posada tankera Stena Impero koji je u petak zauzela Iranska revolucionarna garda, javlja CNN.

Snimka je objavljena danas na internetskim stranicama iranske novinske agencije Fars.

Na videomaterijalu vidi se nekoliko članova posade na raznim lokacijama unutar tankera. Neki od njih razgovaraju u sobi za sastanke, neki upravljaju plovilom, a neki rade u kuhinji.

Bez kontakta od petka

Glasnogovornik kompanije Stena Bulk, koja upravlja tankerima, izjavio je za CNN kako zasad ne mogu provjeriti autentičnost ili izvor videozapisa. Mada je tanker plovio pod britanskom zastavom, tvrtka Stena Bulk ima sjedište u Švedskoj, a 23 člana posade dolaze iz Indije, Latvije, Filipina i Rusije.

Obitelj Dija Pappachana, indijskog državljana koji se nalazi na tankeru, rekla je za CNN kako nisu od petka s njim imali nikakav kontakt.

Iran tvrdi da je tanker plovio pogrešnim smjerom

Sjedinjene Države već su u petak osudile nasilne metode Irana, a u subotu su objavile da američki nenaoružani izviđački zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca prati stanje nakon iranske zapljene britanskog tankera te da je u stalnom kontaktu s američkim brodovima u tom području.

Ranije je iranska službena novinska agencija IRNA, pozivajući se na vojni izvor, prenijela da je tanker isključio lokator, ignorirao upozorenja Čuvara revolucije i plovio pogrešnim smjerom. Novinska agencija Fars je, pozivajući se na službene izvore, izvijestila da je tanker sudjelovao u nesreći s iranskim ribarskim brodom te je ignorirao njihove pozive u pomoć.

Vlasnik tankera, tvrtka Stena Bulk, odgovorio je da je tanker "u cijelosti poštovao sve propise o plovidbi, kao i međunarodne propise".

Narušeni odnosi SAD-a i Irana

Odnosi Washingtona i Teherana pogoršali su se prošle godine kad je američki predsjednik Donald Trump odbacio međunarodni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa postignut 2015. i uveo sankcije protiv Irana koje su naštetile gospodarstvu te zemlje.

Hormuškim tjesnacem prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, a Iran je zbog napetosti sa Sjedinjenim Državama koje su mu obnovile sankcije već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.