VIDEO Ispod zgrada u Kini otkriven ogroman kip bez glave

Screenshot: YouTube/Oriental Image

STANOVNICI stambene četvrti u Chongqingu, gradu na jugozapadu Kine, godinama su prolazili pored dvije stambene zgrade sagrađene na strmoj padini, ne znajući da se ispod njih skriva divovska statua uklesana u stijenu.

Građevinari su nedavno sasvim slučajno tijekom obnove stambenog kompleksa otkrili ovaj impozantni kip bez glave koji je visok oko 9 metara, izvijestila je lokalna vlada okruga Nan'an.

Fotografije i videosnimke ove misteriozne statue uskoro su postale viralne na kineskim društvenim mrežama, a mnogi su je opisali kao "Budu", piše CNN. Kip je sada još samo djelomično prekriven mahovinom, a prikazuje figuru koja sjedi i u rukama drži okrugli kamen. Na statui su vidljivi nabori i neki drugi detalji odjeće.

Kip iz razdoblja Kineske republike

Stručnjaci smatraju da je kip izgrađen tijekom razdoblja Kineske Republike (1912. - 1949.). Glava mu je vjerojatno uništena tijekom 1950-ih, a stambene zgrade oko nje izgrađene su 1980-ih. Vjeruju da se ne radi o budističkom kipu, već da je povezan s narodnom religijom. Naime, pored kipa se nekada nalazio hram posvećen taoističkom bogu groma iako je demontiran 1987. godine.

Mnogima nije jasno kako su zgrade mogle tako brzo prekriti povijesni kip, za koji se još uvijek znalo do 1997. godine i koji se u papirima navodio kao kulturna relikvija. Izgleda da je krivac tome ubrzana urbana ekspanzija koja se odvijala u Chongqingu.

Posljednjih desetljeća u tom su gradu građene zgrade za rastuću populaciju od preko 30 milijuna ljudi, što se ponekad odvilo na štetu povijesnih i kulturnih znamenitosti. Grad se prostire na planinama te su mnogi objekti izgrađeni na padinama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.