Video - Ispovijest reportera koji je izbjegao smrt od talibana: Htjeli su mi prerezati grlo

REPORTER Zarghon Shah čovjek je koji zna koliko je sretan što je živ. Naime, kako prenosi CNN, našao se licem u lice s talibanima u Pakistanu, koji su naredili njegovo smaknuće, a zatim je kratko imao priliku i "ući u hladan um militanata" koji su pokrenuli kampanju terora.

Optuženi za špijunažu

"Ugledao sam dva talibana i tada sam shvatio da smo u opasnosti i na krivom mjestu", rekao je Shah, prisjećajući se kada se u svibnju sa svojom snimateljskom ekipom našao pred talibanima. Njega, snimatelja i vozača potom su uhitili u Buneru, zatvorili u praznu sobu i "stavili pred sud" talibanskog zapovjednika. "Rekao nam je da lažemo i da smo špijuni te da smo mi kao mediji odgovorni za ovaj rat.

Rekao je da me neće poštedjeti, već da će mi prerezati grlo", prepričao je Shah, i dodao da su ih tada ostavili na pet sati. "Samo smo brojali trenutke do smrti i zamišljali kako će izgledati naša tijela kada budu visjela na središnjem trgu u Mingori, gdje su običavali vješati svoje žrtve", objasnio je i dodao da kolege nije mogao ni pogledati u lice te da je stalno mislio na svoju obitelj.

Snimanje za slobodu

Njihovi životi bili su u rukama talibanskog vođe Maulana Fazlullaha, koji je potom naredio svojim vojnicima približavanje Islamabadu, pakistanskom glavnom gradu. Shah je skupio hrabrosti i pitao Fazlullaha što će zaustaviti ratovanje, na što je ovaj odgovorio "ništa manje od implementacije šerijata ili islamskog zakona". U protivnom, rekao je, talibani će se boriti do smrti. "Ako imaju mogućnost boriti se protiv nas, neka dođu u planine.

Mi smo posvećeni svom cilju i ništa nas ne može poraziti", rekao mu je talibanski vođa te tada učinio nešto što je zbunilo reportersku ekipu - oslobodio ih. Cijena slobode bila je snimanje uništenja za koje su okrivili pakistansku vojsku. Borba je ubrzo počela, Fazlullah ranjen pobjegao u planine, odakle je nastavio naređivati svojim vojnicima, dok se reporterska ekipa čudom spasila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.