VIDEO Javio nam se čitatelj iz Chicaga: "Uspio sam ostati vani samo minutu"

Foto i video: Isak Kličić

PROTEKLIH tjedan dana val hladnog arktičkog zraka paralizirao je središnji SAD. U Chicagu, trećem najvećem gradu u SAD-u, poznatom i kao Vjetroviti Grad, prošlog tjedna temperature su išle do -30 stupnjeva, a liječnik čikaške bolnice izjavio je kako je uslijed ekstremne hladnoće u Chicagu umrlo devet ljudi. Sad nam se javio Isak Kličić, koji u Chicagu živi posljednje 22 godine.

"Chicago je poznat po svojim oštrim zimama, ali ove je godine ta zima prešla na novu razinu, prošla srijeda bila je najhladniji dan s temperaturom od -28 do -30 stupnjeva Celzijevih", rekao je Isak za Index.

Budući da je zaposlen u građevinarstvu, zbog ekstremne hladnoće nije radio tri dana, a i sve su škole, kaže nam, bile zatvorene.

"Osim škola bili su zatvoreni i svi ugostiteljski objekti. Barovi, kafići, restorani, saloni, svi su imali natpise na izlozima 'zatvoreno zbog hladnoće'. Bilo je mnogo upozorenja o tome koliko će biti hladno pa sam otišao u trgovinu početkom prošlog tjedna i opskrbio se hranom i pićem tako da nisam morao napuštati kuću i bio sam spreman. No, ipak sam u srijedu, kad je bilo najhladnije, izašao kako bih napravio par fotki. Prvo sam s prozora gledao jezero koje je izgledalo kao da isparava, što je izgledao fora pa sam odlučio izaći i to snimiti", rekao je Isak koji je Indexu poslao svoje fotografije i video.

"Uspio sam ostati vani samo minutu"

Međutim, zbog ekstremne hladnoće, vani je, kaže, uspio ostati samo minutu.

"Uspio sam ostati vani samo minutu prije nego sam otrčao natrag u auto. Htio sam napraviti dobre fotke, ali svaki put kad bih izvukao ruku iz džepa, osjetio bih takvu hladnoću i bila je nemoguća misija da dobijem savršenu fotografiju. Ne znam je li zbog zime, ali fotke su ispale mutne", rekao nam je Isak.

Inače, proteklih su dana središnji dio SAD-a paralizirale polarne hladnoće koje su se spuštale i do minus 48 stupnjeva.

Dužnosnici iz više država brojne smrti su pripisali ledenom zraku. Kako prenosi Reuters, broj smrtno stradalih osoba porastao je s ranijih 12 na 21. Neki su poginuli u prometnim nesrećama povezanima s hladnim vremenom, a drugi zbog izloženosti hladnoći.

Prošlo je više od 20 godina otkad je sličan arktički val pogodio središnji zapad SAD-a i sjeveroistok te države. Zabilježeno je više od 30 rekorda niskih temperatura, a najnižu je u četvrtak zabilježio grad Cotton u Minnesoti gdje je bilo -48 stupnjeva.

Ovaj tjedan je stiglo zatopljenje tako da je primjerice u Chicagu trenutna temperatura oko 7 stupnjeva, a novo zahladnjenje stiže u petak kad se ponovno očekuju minusi, ali ne toliko jaki kao prošlog tjedna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.