Video - Joca Amsterdam: Hrvatski moćnici žele da Pukanićevo ubojstvo ostane neriješeno!

SUĐENJE Joci Amsterdamu ipak se neće održati u zatvoru. Bilo je najavljeno da će se Sretenu Jociću za ubojstvo Ive Pukanića zbog sigurnosnih razloga suditi u Centralnom zatvoru, ali na kraju je donesena odluka da će se proces ipak održati u zgradi Specijalnog suda za ratne zločine i organizirani kriminal.

Jocić je pod strogom policijskom pratnjom, koja se sastojala od 15-ak vozila pod rotirkama, na Specijalni sud doveden oko 14 sati. Prva tri sudska ročišta predviđena su za iznošenje obrane, ali nagađa se da će Jocić pokušati ishoditi prekid rasprave. Odluka da se suđenje ipak premjesti u Specijalni sud donesena je zbog velikog interesa medija.

Joca Amsterdam: Nemam nikakve veze s ubojstvom Ive Pukanića!

Jocić je pred sudom izjavio da je nevin. "Nemam nikakve veze s ubojstvom Ive Pukanića. Čekam ovo suđenje već godinu dana. Bio sam i po sudovima u Europi i godinu dana je dugo jer sam nevin", prenosi B92 Jocine riječi iz sudnice.

"Ja nisam imao motiva da ubijem Ivu Pukanića. Uhićen sam bez dokaza na temelju političko-policijskog dogovora između Hrvatske i Srbije. Nekim bi moćnicima u Hrvatskoj bilo idealno da Pukanićevo ubojstvo nikad ne bude riješeno", rekao je Jocić pred sudom. Joca Amsterdam tvrdi kako istražni sudac nije imao hrabrosti baviti se Pukanićevim ubojstvom pa zbog toga nije želio ispitati čak 70 svjedoka iz Srbije, Rusije, Nizozemske i Njemačke koji su, kako kaže, mogli potvrditi njegovu nevinost.

Ozloglašeni Joca Amsterdam, "najopasniji živući Srbin", kako ga srpski mediji vole titulirati, također je predložio da se njegov sudski postupak odvoji od suđenja protiv Željka Milovanovića. "Jedva čekam da suđenje počne. Što se mene tiče, ono može trajati i danju i noću, od jutra do ponoći", rekao je Jocić. Sudsko vijeće odlučilo je da mu tu želju neće ispuniti.

Iznoseći osobne podatke pred sudom, Jocić je rekao da je po zanimanju poduzetnik te naveo da mu mjesečna primanja, kao vlasniku tvrtke Hemisfera, iznose oko 2.000 eura. Rekao je da je u svojoj kriminalnoj karijeri već tri puta osuđivan. Prvi put je Joca gulio tri mjeseca zatvora kad je prije 30 godina, kako kaže, "bježao od komunizma". Drugi put je u Italiji osuđen na dva mjeseca uvjetno zbog krađe automobila. Treći put je u Nizozemskoj osuđen na tri godine zatvora jer je prilikom uhićenja pucao na policajca, ali nije ga pogodio.

"Među članovima skupine optužene za Pukanićevo ubojstvo poznajem jedino Slobodana Đurovića, koji mi je kum", rekao je Jocić tijekom iznošenja svoje obrane. Nakon Jocićeva izlaganja ročište je prekinuto, a suđenje će biti nastavljeno u srijedu.

Milovanović se i ne sjeća koliko je već puta bio osuđivan

Svoj iskaz dali su i drugooptuženi Željko Milovanović Gavro i trećeoptuženi Milenko Kuzmanović Mića. Na upit o njegovu imovinskom stanju, Milovanović je izjavio da živi od ušteđevine koju je stekao prodajom imanja u Hrvatskoj. Sutkinja ga je zatim upitala gdje čuva ušteđevinu, na što je Milovanović odgovorio: "Čuvam je tamo gdje je nitko ne može naći". Na pitanja koja mu je stručna sprema i je li služio vojsku Milovanović nije želio dati odgovore, a nije se mogao ni sjetiti koliko je puta bio osuđivan.

Kuzmanović je izjavio da je prije uhićenja radio kao zaštitar, a mjesečna primanja iznosila su mu oko 20.000 dinara (manje od 2.000 kuna). Također je rekao da nikad ranije nije osuđivan.

Jocićev odvjetnik za Index: Ovaj predmet Srbija koristi kao simbol borbe protiv kriminala

"Gotovo godinu dana Jocić čeka ovaj trenutak da javnosti pokaže sve različite izjave službenika o postojanju dokaza protiv njega koje nisu točne", kazao je za Index Zdenko Tomanović, odvjetnik Sretena Jocića, samo dva sata uoči početka suđenja Sretenu Jociću za ubojstvo Ive Pukanića.

Tomanović tvrdi - optužba protiv Jocića rezultat je političkih pritisaka, a dokaza za njegovu krivnju nema. "Postoji jaka politička potreba u Srbiji da Jocić ne bude nevin, ali s druge strane ne postoje dokazi da ga se proglasi krivim", kazao nam je dodajući kako je to i suština Jocićeve obrane.

"Od osam tisuća stranica, koliko ima predmet, postoji jedna sporna stvar - je li netko u razgovoru koji se navodno odvijao u jednom stanu u Zagrebu spomenuo Jocića u njegovoj odsutnosti. Nikakvih drugih dokaza tužiteljstvo nema", tvrdi Tomanović te dodaje kako je veliki politički kredibilitet uložen u Srbiji, ali i regiji, s tvrdnjom da postoje dokazi da je Jocić organizator i naručitelj ubojstva Ive Pukanića.

"To je u Srbiji proglašeno političkim suglasjem u borbi protiv kriminala, a Jocićev predmet je simbol te borbe. Međutim, tu političku potrebu ne prate dokazi", kaže nam Tomanović dodajući kako je Jocićeva obrana pripremljena na 30 stranica.

Optužnica: Za ubojstvo su dobili 1,5 milijuna eura

Podsjetimo, danas u 14.30 sati na Posebnom odjelu Višeg suda u Beogradu počinje suđenje Sretenu Jociću, poznatijem kao Joca Amsterdam, i njegovoj skupini za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića.

Kao i suđenje petorki u Hrvatskoj za likvidaciju suvlasnika tjednika Nacional, i ovo suđenje u Beogradu praćeno je velikim medijskim interesom. Stoga će se održati u zgradi posebnog suda umjesto u posebnoj sudnici beogradskog okružnog zatvora.

Prema optužnici, Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović udružili su se u zločinačku organizaciju s ciljem teškog ubojstva. Optuženi su da su u listopadu 2008. za novčanu nagradu od najmanje 1,5 milijuna eura na kupljeni skuter postavili eksplozivnu napravu te vozilo ostavili parkirano uz Pukanićev automobil u dvorištu Nacionala u centru Zagreba. Bombu su aktivirali u trenutku kada se Pukanić približio automobilu. Pukanić i Franjić preminuli su na licu mjesta.

Jocića su uhitili krajem travnja 2009. u Beogradu i otad je u pritvoru zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela. Milovanović je uhićen krajem svibnja iste godine, kao i Milenko Kuzmanović. Obojica se od uhićenja nalaze u pritvoru.

Uz navedenu trojku, zločinačku organizaciju činila je i petorka kojoj se sudi u Hrvatskoj: Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović. Protiv njih se od 3. veljače vodi sudski postupak na Županijskom sudu u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.