VIDEO Kolakušić: Kad ja postanem predsjednik Hrvatske...

Foto: Index

MISLAV KOLAKUŠIĆ, najveće iznenađenje ovih izbora, koji je osvojio drugi najveći broj preferencijalnih glasova na izborima, obratio se javnosti te najavio kako će, čim uđe u Europski parlament, započeti predsjedničku kampanju. No ako budu prije prijevremeni izbori, kaže, prvo će biti premijer.

"Prvenstveno bih htio zahvaliti onima bez kojih se sve ovo ne bi moglo dogoditi. To su moja obitelj, moj najbliži krug suradnika, tisuće volontera koji su radili, prikupljali potpise, a onda i izašli na izbore. Hrvatska se može mijenjati isključivo izlaskom na izbore. Hrvatska se može mijenjati isključivo u saboru. Na moju veliku žalost, veliki broj građana, njih 70%, rekao je: mene ne zanima što se događa u Hrvatskoj, hoće li moje dijete dobro živjeti u Hrvatskoj, hoće li morati napustiti Hrvatsku. Oni su odlučili ostati kod kuće. I što smo dobili? Stranka na vlasti koja se zove HDZ/SDP s 11 posto je ostvarila 8 od 11 mandata! Tko je to omogućio? Isključivo oni koji su ostali kuće. I smatraju da ne moraju vršiti svoju građansku dužnost da bi poslije mogli kukati, svejedno gdje", započeo je Kolakušić.

"Građani moraju shvatiti, bez građanske odgovornosti nema građanskog društva. Mi to možemo", rekao je.

"Sada slijede predsjednički izbori. Najavljujem da krećem u kampanju", rekao je Kolakušić te pozvao građane: "Morate izaći, morate se osvijestiti i izaći na izbore! Ne smijete dopustiti da manjina vlada, i to takva manjina. Da je to 30%, ajde, ali ovakva manjina, 10%, to ne smijemo dopustiti. Ovo ne mogu prihvatiti."

"Sada smo pokazali da nas ima i da možemo. Mi nismo imali prostor u medijima, to su bile društvene mreže i Google reklame, s time smo uspjeli barem malo okupiti ljude. Sada je vrijeme da nam date prostora i da možemo komunicirati s građanima i da građani čuju naše poruke. To je sve što tražim", rekao je novinarima.

Je li zadovoljan rezultatom?

"Relativno smo zadovoljni. Nalazimo se na granici. Ja sam rekao da neću, ako ne osvojimo 80 tisuća glasova, ući u politiku. To su bile naše najniže projekcije, najviše su bile 200 tisuća, a netom prije izbora su bile oko 120 tisuća. Bili smo uvjereni da ćemo osvojiti dva mandata. Oni koji su ostvarili manje od 80 tisuća moraju zaista napustiti hrvatsku politiku", smatra Kolakušić.

Ovo je bila visoko personalizirana kampanja. Zašto? Zato što ja želim reći građanima da sve ono što pričam je moja odgovornost. Ja ću biti odgovoran za sve ono što tvrdim. Sve ono što obećavam, ja ću osobno ostvariti. Neka građani znaju koga će potražiti i koga će pozvati na odgovornost", rekao je.

Kako će dobro obavljati svoj posao i voditi kampanju za predsjednika?

"Idem u Europski parlament, prisustvovat ću sjednicama. Moji u uredu će mi pomagati, pripremiti sve za zasjedanje. Sve ću stići. Što vi mislite koliko je meni vremena potrebno kao pravniku koji je cijeli život koji je posvetio pravu da proučim dokumentaciju i sve ispravno prezentiram u Parlamentu? Nakon što odem u Europski parlament, odmah krećem s predsjedničkom kampanjom", dodao je.

Prvi potezi u Parlamentu?

"Pa da izvršimo tehničke stvari koje su potrebne."

"U Bruxellesu ćemo biti nezavisni. Cijelo vrijeme se priča - morate biti dijelovi velike grupacije, a oni rade na štetu građana", tvrdi Kolakušić.

Kolakušić je ponovio da apsolutno smatra da bi premijer trebao biti i ministar unutarnjih poslova i ministar pravosuđa, no politolozi tvrde da je to autoritarni sistem.

"Tu se vidi jedno enormno nepoznavanje društveno političkih odnosa i modernih demokracija. Tu se tvrdi da se spajaju dvije različite grane vlasti, ali to su potpune gluposti. I ministar policije i ministar pravosuđa su dio izvršne vlasti, njih bira isključio premijer, onaj koji ima 76 ruku u zraku. Ako bi nekom bilo draže da umjesto da ja osobno preuzmem odgovornost za najveći karcinom hrvatskog društva, a to je korupcija, koje vi građani niste ni svjesni koji su to razmjeri... Kada imate informacija kojima raspolažem, onda vam jednostavno nije dobro. Oni su u stanju milijardu kuna našeg novca pretvoriti u prah, pepeo, radi sitnica", tvrdi.

Zatražili su ga novinari da navede primjere u svijetu.

"Osim toga, imamo tzv. nedemokratske poretke, Švicarsku gdje imamo ministarstvo pravosuđa i policije, zatim Norvešku gdje imamo ministarstvo pravosuđa i policije. I jednu zemlju koja je iznimno poznata po netoleranciji, a to je Nizozemska koja također ima ministarstvo pravosuđa i policije.

Priča se da uzurpiram područja raznih ministarstava. Jedino Hrvatska ima toliko ministarstava, druge države imaju po 10. Normalno, nijedan jedini ministar ne može provesti u djelo svoj plan i reforme ako nema 76 glasova. Zbog toga ja moram istovremeno biti onaj koji drži 76 glasova. Ne želim imenovati druge ljude koji će svako jutro druge ljude pozivati na sastanak i onda im govoriti kao maloj djeci što bi oni trebali.

To ću ja sve preuzeti. Funkciju premijera, jer je nemoguće da čovjek prima 2 plaće, obavljat ću volonterski, a primat ću plaću ministra pravosuđa", objašnjavao je Kolakušić.

"Ako raspišu prijevremene parlamentarne, onda ću prvo biti premijer", kazao je pred novinarima.

Sve je sam financirao, tvrdi

Na pitanje o financiranju kampanje kaže: "Ovo je priča koju sam dosad financirao svojim novcem. Do zadnje lipe."

"U Europskom parlamentu ću biti oko dva zasjedanja i onda ću postati predsjednik Republike Hrvatske. Vjerujte, kad ja budem tamo, svi će čuti za Hrvatsku", poručio je Kolakušić.

"Kad imate malo medijskog prostora, morate se koncentrirati samo na jednu osobu", pokušao je objasniti zašto ljudi znaju samo za njega.

"Pozivamo predstavnike medija da zabilježe ovaj povijesni trenutak koji će označiti početak korjenitih promjena u Republici Hrvatskoj", najavljeno je u priopćenju u kojemu su pozivali novinare na Kolakušićevu presicu. Kolakušić je osvojio 68.882 preferencijalnih glasova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.