VIDEO Liječnici najavili veliki prosvjed: "Ako bude potrebno, idemo i u štrajk"

Foto: Karlo Klasić/Index

HRVATSKI liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika obratili su se javnosti. Najavili su prosvjed za 18. ožujka, pozivaju i građane da im se pridruže, a najavili su i druge akcije.

Ovdje ste mogli pratiti press-konferenciju:

Hrvatski liječnici uživo, nezadovoljni su stanjem u zdravstvu

Objavljuje Index.hr u Ponedjeljak, 13. veljače 2023.

 

"Mi se već sedam godina borimo da se ukinu robovlasnički ugovori, ponuđena su adekvatna rješenja, koja stoje negdje u ladici. Ta rješenja uključuju i bolju edukaciju za mlade, čime bismo spriječili da mnogi mladi ljudi odlaze odmah nakon fakulteta. Pozvala bih sve studente i specijalizante da se podruže s nama na Markovom trgu 18. ožujka", rekli su iz Inicijative mladih liječnika.

Slijede pitanja novinara.

Koliki se odaziv očekuje?

18. ožujak je subota, sve zdravstvene ustanove će raditi normalno. Vas pozivam da dođete i vidite u kolikom će nas broju biti.

HLK je dobio poziv na sastanak od ministra?

Smatramo primjerenim da na sastanku sudjeluje svih pet udruga, udruge zasad nisu dobile poziv na sastanak, a Komora je ministru rekla da na sastanak treba doći svih pet udruga koje su sudjelovale u anketi.

O inspekcijama

Inspekcije su obaveza i trebaju se provoditi na dnevnoj bazi, začuđuje da baš sad ministar izlazi s nekim iznenadnim negativnim nalazima.

Ako nekome tisuće liječnika koji su izrazili nezadovoljstvo nije alarm, što to znači? Nekoliko tisuća liječnika koji odu znači raspad sustava, bez obzira na dob. Ovo da ih treba analizirati po dobi je samo spin.

Što dalje?

Prosvjed je prvi korak. Sve druge opcije su na stolu, pa i štrajk. Sve ovisi o Ministarstvu i vladi. Hoćemo li mi dalje u štrajk, to je legalna metoda sindikalne borbe. Ako će trebati, idemo i u štrajk. Neće nam biti prvi.

Zašto konferencija?

"Konferencija za medije organizira se zbog općeg nezadovoljstva liječnika stanjem u hrvatskom zdravstvu, a na konferenciji će udruge najaviti daljnje korake djelovanja. Povod za konferenciju je nedavno provedena anketa kojoj se odazvalo 5700 liječnika iz cijele Hrvatske, od kojih je 97 posto iskazalo nezadovoljstvo svojim radnopravnim statusom.

Podsjećamo, ministar Beroš je s liječničkim udrugama u kolovozu prošle godine dogovorio rješavanje gorućih problema liječnika te obećao rokove za njihovo rješavanje:  

  • priznavanje reprezentativnosti Hrvatskom liječničkom sindikatu - do 31. 10. 2022.
  • izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 %
  • donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora
  • usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima
  • ukidanje postojećih "robovlasničkih" ugovora za liječnike specijalizante.

S iznimkom reprezentativnosti, Ministarstvo zdravstva do danas u obećanom roku nije riješilo nijedan zahtjev hrvatskih liječnika", stajalo je u pozivu na presicu.