VIDEO Milanović: Ovo je jako opasna situacija

Screenshot: N1

ZORAN MILANOVIĆ komentirao je Putinovu najavu mobilizacije.

"Ovo je užasno opasna situacija. Natežem se i rječkam s onima koji su do jučer Putinu virili iz džepova sakoa", rekao je Milanović. "Rusija mora toliko oslabiti da ne može napraviti ništa slično. Vidimo da ona uporno nastavlja… ", kazao je.

"A za nuklearno oružje, Putin to svako malo ponovi, ali ja to ne vidim kao glavni problem u ovom trenutku, ali vidim problem da Rusija ekonomski nije slomljena, a trebala je biti u par mjeseci, dogodilo se upravo suprotno", rekao je Milanović, prenosi N1.

 

"To Putinu daje politički prostor kod kuće, a sve je na kraju unutarnja politika. Skoro sve je unutarnja politika, i majke, ulica, prosvjedi. Daje mu vremena da napravi sljedeći korak na koji možda nije računao, ali ima manevarski prostor. Dakle, ovo će sve još trajati neko vrijeme", rekao je.

"Imamo s jedne strane nas, Zapad, koji se na ukrajinskom tlu bori s Rusijom. I Rusiju koja je napala Ukrajinu i koja taj rat nikako ne smije izgubiti iz svoje perspektive, i to je u toj priči najopasnije", rekao je Milanović.

"Kao da nas itko išta pita"

Dodao je da nas nitko ništa ne pita.

"Kao da nas itko išta pita. Meni preostaje jedino da nekako olakšam dušu, ali nisam zbog toga da bih olakšao svoju dušu napravio štetu Hrvatskoj, pazim što govorim, ali između toga da ne govorim ništa i klimam glavom i da govorim nešto, izabrao sam da govorim nešto", rekao je i dodao da je njemu na prvom mjestu interes Hrvatske.

Na pitanje ima li Hrvatska plan ako dođe do nuklearnog rata, Milanović je kazao da Hrvatska nije sudjelovala u ključnim odlukama.

"Niti smo Poljaci, niti smo upali u Ukrajinu, niti nas se pitalo, niti smo donosili ključne odluke. Niti smo se previše gurali, osim nekih, u prvi red. Ušli smo u NATO s primarnim ciljem da nas Amerikanci zaštite od barbarizma i opasnosti iz Beograda. Dakle, niti nas se pita niti dodatno sudjelujemo", rekao je.

"Sad su se stvari promijenile. NATO nije globalni policajac, postao je globalni skitnica. Svugdje smo mi. Rusija, pa Kina, sutra vjerojatno Alfa Kentaur. U svemu tome i hrvatska sudjeluje, tu je i kap naše krvi", rekao je. "Nit nas se pita, nit sudjelujemo. Svaka riječ buduća, posebno potez, trebaju biti dodatno balansirani, ali ne se dati šarmirati", rekao je.

Dodao je da tu nema mjesta za osobni probitak.

Kaže da Hrvatska nije meta

Opet je upitan o mogućnosti nuklearnog napada.

"Hrvatska nema nuklearno oružje, nije nuklearna sila. Hrvatska je članica NATO-a, a tu je članak 5 uzajamne pomoći. A i tu se donosi svaki put odluka. Ukrajina nije članica NATO-a… Ne možemo se obećavati svakome", rekao je Milanović.

"Gledat svoj posao i, kako je govorio Maček, ali uz jednu veliku ogradu - kad se veliki tuku, mali ipak ne idu pod stol. Tamo se ništa ne vidi, pijanci idu pod stol. Nego se miče od stola", rekao je Milanović. "Malo se odmaknuti od stola, ali ne pobjeći od sobe. Sigurno ne ići pod stol", rekao je.

Kaže da vjeruje da Hrvatska ne bi bila meta u nuklearnom ratu, osim ako se sama ne napravi metom. "Pazi što pričaš i jezik za zube", rekao je.

Komentirao je i druge teme.

Uskoro opširnije