UVOĐENJE EURA

VIDEO Ministar financija i guverner HNB-a o euru: Opskrbite se gotovinom

Foto: Index

NAKON sjednice o euru, javnosti se obraćaju ministar Primorac i guverner HNB-a Vujčić. Nakon njih obratit će se i Filipović zbog Petrola.

Ministar financija i guverner HNB-a govore o euru, Filipović o Petrolu

Objavljuje Index.hr u Srijeda, 28. prosinca 2022.

Pratite izjave na Indexu.

Tekstualni prijenos:

Primorac

Dva tjedna će se u iznimnim situacijama moći vraćati kune prilikom kupovine, ali samo u iznimnim situacijama, to će se možda događati u ruralnim područjima.

Istaknuo bih i zamolio sve subjekte koji su uključeni u proces da se pripreme na vrijeme i trgovačke lance da osiguraju dovoljne količine sredstava. Molba za naše građane da se opskrbe gotovinom u onom iznosu koji će im biti potreban u dan-dva dok svi bankomati ne budu funkcionalni.

Na očekujemo značajne poteškoće niti na tržnicama, svi subjekti uključeni u proces nisu govorili o nikakvim poteškoćama.

Bitno je za naglasiti da se i u normalnim okolnostima nekad dogodi da bankomati ne rade.

Vujčić

Dodat ću da u ovom trenutku opskrba gotovinom pri kraju, mi smo nabavili novčanice, one se distribuiraju dalje. Taj proces ide dobro, otkovali smo 400 milijuna kuna kovanica eura, u idućih tjedan dana ćemo još 5 milijuna opkovati. Očekujemo da ćemo doći do 996 posto predviđenog kovanog novca. Prodali smo 682 tisuće onih paketića eura za 100 kuna. 390 tisuća je još u bankama.

Ponavljam još neka se građani opskrbe gotovinom prije 1.1. dobro je imati nešto gotovine, 2.1. bi već sve trebalo funkcionirati normalno.

Od 1.1. 2700 bankomata će od 1.1. davati eure.

Očekujete li neke komplikacije na mjestima gdje se intenzivno koristi gotovina?

Do problema može doći samo ako se na vrijeme ne opskrbi gotovinom, svi otprilike znaju koliki im je dnevni promet i koliko im treba gotovine...

Što će biti s kunama?

Sve je spremno, već su se počele kovanice odlagati u skladište koje smo dogovorili s Hrvatskom vojskom, one će tamo provesti tri godine. To je razdoblje u kojem se još mogu mijenjati, nakon toga ćemo ih prodati kao sirovinu.

Što se tiče novčanica, one prolaze svoj normalan put, rezat će se.

Weber

Maloprodajni lanci će biti jedni od ključnih kanala za konverzije. Veliki trgovački lanci su u potpunosti spremni, proveli su izmjene u softverima, proveli edukaciju zaposlenika. Pozivam sve poslodavce da se predopskrbe potrebnom količinom eura kako bi proveli konverziju na najbolji mogući način.

Imamo informacije da srednji i mali trgovci nisu još gotovi s procesom, zato sam ih pozvala da što prije omoguće potrebnu količinu eura, Sigurno će imati malo teži i izazovniji prelazak na euro, molim građane da budu strpljivi i da dopuste par dana ili tjedana dok se svi zajedno ne uhodamo...

Hoće li se plaćati zatvaranje deviznog računa?

Ovisno od banke do banke, u glavnini banaka će vjerujem biti bez naknada. Ali građani koji ga žele zatvoriti moraju samo doći zatvoriti ga.