Video: Nakon šest dana pod ruševinama pronađena živa studentica

STUDENTICA Maxine Fallon u ponedjeljak je pronađena pod ruševinama sveučilišta u Haitiju. Svih šest dana djevojka je provela zgrčena u položaju fetusa. Djevojka ima 23 godine te je bila studentica prve godine tog istog fakulteta.

Peruvanska spasilačka služba izvukla je Fallon ispod ruševina kada su spasioci čuli zvuk slanja poruke s mobitela i tada su išli u potragu i pronašli su živu djevojku. Djevojku su prevezli u bolnicu u predgrađu Port-au-Princea Petionville. Kada su izvukli djevojku kazala je kako vjeruje da nema preživjelih ispod ruševina fakluteta iako se spasioci nadaju suprotnom te nastavljaju potragu za preživjelima.

Ranije istoga dana ispod ruševina lokalni stanovnici su izvukli 6-godišnju djevojčicu Jessicu Hartelin dok je u nedjelju spašeno petero osoba.

U znak zahvalnosti izraelskim spasiocima dječaka nazvala Izrael

U potresu na Haitiju poginulih UN-ovih djelatnika je 46 dok ih se stotine smatra nestalima, prenosi CNN. U ponedjeljak je američki State Department potvrdio smrt 24 američka državljana dok se za još 25 osoba vjeruje da su poginule u potresu. Večina leševa su uklonjena s ulica Port-au-Princea te mnoga tijela neće biti moguće identificirati jer su odložena u goleme jame. Tamošnji dužnosnici navode brojku od 70.000 mrtvih.

U nedjelju je Haićanka rodila dijete u bolnici koju su postavili Izraelci dan ranije. Majka je dječačića nazvala Izrael u znak zahvalnosti prema svojim spasiocima. Dječak se nalazi u izvrsnom stanju te se o njemu brinu liječnici bolnice. Haićanka je bila u osmom mjesecu trudnoće te je u bolnicu došla u nedjelju, 25-godišnja majka ima troje djece koje trenutno čuvaju nezini roditelji dok se njezin suprug smatra nestalim.

"Puca se na svakoga, na policajce i na novinare"

Izraelsko medicinsko osoblje poslalo je 220 osoba kako bi pomogli unesrećenim Haićanima. Postavljena bolnica u danu može obraditi 500 pacijenata.

Policija je novinarima zabranila odlazak u središte Port-au-Princea, zbog pucnjave i nereda. "Puca se na svakoga, na policajce i na novinare", rekao je policijski dužnosnik. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je stanovništvo Haitija na još malo strpljenja, nakon izvješća o sukobima i neredima koji nastaju zbog gladi, nedostatka hrane i vode u gradu u koji pomoć stiže iznimno sporo.

Dužnosnici humanitarnih organizacija strahuju da bi podjela vode i hrane unesrećenom stanovništvu mogla predstavljati ozbiljan problem te da bi mogla prouzročiti daljnje, još veće nerede. "Još nisam potpuno siguran u pogledu slanja većih količina hrane", rekao je Ruediger Ehrler iz njemačke nevladine organizacije Welthungerhilfe na Haitiju.

Hrana počela stizati i padobranima

Američki vojni transportni zrakoplovi počeli su ugroženom stanovništvu Haitija pomoć bacati padobranima. Prva pošiljka hrane koja je bačena sastoji se od 14 tisuća instant obroka i 15 tisuća litara vode. Prema informacijama koje prenosi BBC, prvo pošiljka pomoći iz zraka je ispuštena u sigurnosnom okrugu u blizini glavnoga grada Haitija.

Službeni Haiti će nakon ove, prve pošiljke, odlučiti hoće li se nastaviti s praksom ispuštanja hrane i vode iz zrakoplova. Američki ministar obrane Robert Gates je i prije današnje pošiljke, izrazio protivljenje ovom obliku pomoći tvrdeći da će izazvati nemire među stanovništvom.

>>> Donatorski telefon za pomoć Haitiju: 060 90 11 (6,15 kn, PDV uključen) <<<

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.