VIDEO Velika eksplozija od drona u Tel Avivu. Jedna osoba poginula, 10 ozlijeđenih

Foto: Profimedia

Velika eksplozija odjeknula je ulicama središta Tel Aviva jutros oko 3:10 nakon što je napad bespilotne letjelice izazvao krhotine šrapnela i ozlijedio najmanje 10 ljudi, priopćile su izraelske vlasti.

Izraelska vojska rekla je da provjeravaju eksploziju i povećavaju zračne patrole nakon incidenta."Inicijalna istraga ukazuje da je eksplozija u Tel Avivu uzrokovana padom letjelice, a sirene nisu aktivirane. Incident se pomno istražuje", priopćila je vojska. Vojska dodaje da su zračne patrole pojačane kako bi se zaštitio izraelski zračni prostor, ali nisu naređene nikakve nove mjere civilne zaštite.

Nije jasno kako je dron izbjegao izraelsku protuzračnu obranu. Zapovjednik okruga Tel Aviv Peretz Amar rekao je da policajci nisu mogli locirati točku kontakta, sugerirajući da se eksplozija dogodila u zraku.

Gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai na X-u je napisao da je riječ o napadu dronom, iako vojska još nije precizirala prirodu napada. Jemenski Huti u više su navrata lansirali bespilotne letjelice i projektile prema Izraelu tijekom devetomjesečnog rata u znak podrške Hamasu.

Do danas napade su presreli ili Izrael ili zapadni saveznici sa snagama stacioniranim u regiji.

Izraelski sustav zračne obrane

Izrael posjeduje višeslojni sustav zračne obrane, sposoban presresti prijetnje u rasponu od balističkih projektila dugog dometa do dronova i projektila kratkog dometa.

Ovi različiti sustavi presreli su tisuće projektila tijekom rata. No dužnosnici upozoravaju da nisu 100 posto učinkoviti i čini se da su se sustavi borili protiv malih i teško uočljivih napadačkih dronova. Nije poznato koji je sustav bio postavljen, ako je uopće bio.

Vojni glasnogovornik militantnih Huta u Jemenu, također proiranske milicije, napisao je na X-u da će skupina objaviti detalje o vojnoj operaciji u kojoj je gađan Tel Aviv.

Iran, glavni neprijatelj Izraela, podržava Hezbolah i Hamas te Hute. Izrael je većim dijelom izbjegavao izravni sukob s Iranom tijekom rata. Iran je lansirao stotine bespilotnih letjelica i projektila na Izrael u travnju kao odgovor na izraelsko navodno ubojstvo dvojice iranskih generala u Siriji u to vrijeme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.