VIDEO Netanyahu u govoru pred Kongresom napao prosvjednike: Korisni idioti Irana

Foto: EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se članovima američkog Kongresa dok su pred zgradom bile tisuće propalestinskih prosvjednika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu branio je izraelski rat u Gazi i osudio američke prosvjednike u oštrom govoru pred Kongresom u srijedu, što je izazvalo bojkote mnogih vodećih demokratskih zastupnika i privuklo tisuće prosvjednika pred Kapitol kako bi osudili rat u Gazi i humanitarnu krizu koju je izazvao.

Devet mjeseci nakon početka rata u Gazi Netanyahu je obećao nastaviti ratovati do "potpune pobjede". Također je nastojao ojačati podršku SAD-a za borbu svoje zemlje protiv Hamasa i drugih naoružanih skupina koje podržava Iran te je oštro osudio široko rasprostranjeno protivljenje ratu u Sjedinjenim Državama.

"Amerika i Izrael moraju stajati zajedno. Kada stojimo zajedno, događa se nešto vrlo jednostavno: mi pobjeđujemo, oni gube", rekao je Netanyahu, koji je nosio žutu značku u znak solidarnosti s izraelskim taocima koje drži Hamas.

Netanyahuov govor, prenosi AP, brzo je poprimio mračniji ton dok je branio svoju zemlju, ali i omalovažavao one koji prosvjeduju protiv rata, nazvavši demonstrante koji su se okupili dok je govorio "korisnim idiotima Irana". 

Zahvalio Trumpu

Netanyahu je rekao da će Izrael uvijek ostati "američki nezamjenjiv saveznik" i "odani prijatelj" i zahvalio je SAD-u na potpori. "Zajedno ćemo osigurati briljantnu budućnost za obje naše nacije", dodao je.

On je nahvalio Donalda Trumpa i rekao da mu je "laknulo kad je izašao živ i zdrav iz podlog" pokušaja atentata na njega. Dodao je da u demokracijama "nema mjesta političkom nasilju".

Zahvalio je Trumpu na mjerama koje je poduzeo kako bi podržao Izrael tijekom svog predsjedničkog mandata, uključujući premještanje američkog veleposlanstva u Jeruzalem i priznavanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni. Status Jeruzalema i Golanske visoravni sporni su prema međunarodnom pravu.

Ustvrdio je da bi "ubrzana američka vojna pomoć" mogla "dramatično ubrzati" kraj rata u Gazi i pomoći u sprječavanju šireg bliskoistočnog rata. Citirao je apel Winstona Churchilla Amerikancima tijekom Drugog svjetskog rata: "Dajte nam alat i mi ćemo završiti posao."

"Dan nakon što porazimo Hamas, pojavit će se nova Gaza", istaknuo je Netanyahu. On je pozvao na "demilitarizirani i deradikalizirani" Pojas Gaze za koji kaže da bi ga trebala voditi "civilna uprava". 

"Ali u doglednoj budućnosti moramo zadržati važnu sigurnosnu kontrolu... kako bismo osigurali da Gaza više nikada ne bude prijetnja Izraelu", kazao je on. Istaknuo je da Izrael ne namjerava "preseliti Gazu".

Dodao je da buduća uprava Gaze ne bi trebala nastojati uništiti Izrael. "To nije previše za tražiti."

"Pobjeda na vidiku"

Netanyahu je rekao američkim zastupnicima da je "pobjeda na vidiku" te da će "poraz Hamasa biti snažan udarac iranskoj osovini terora" u kojoj je, nastavio je, i Hezbolah, koji djeluje u južnom Libanonu i koji u posljednjih devet mjeseci gotovo svakodnevno napada Izrael.

"Izrael će učiniti sve što moramo da vratimo red na našu sjevernu granicu i da vratimo naše ljude na sigurno u naše domove."

Također je rekao da SAD i Izrael mogu stvoriti sigurnosni savez na Bliskom istoku kako bi se suprotstavili iranskoj "prijetnji", te da bi se sve zemlje koje žele mir s Izraelom trebale pridružiti takvom savezu.

Istaknuo je da su u tijeku intenzivni napori za oslobađanje talaca i obraćajući seobiteljima talaca, koji su također nazočili zajendičkoj sjednici Kongresa, obećao da "neće stati sve dok svi njihovi voljeni ne budu kod kuće".

Izaelski premijer također se zahvalio predsjedniku Joeu Bidenu na njegovim "neumornim naporima u ime talaca".

Sigurnosne službe s galerije izvukle propalestinske prosvjednike

Bivši taoci Hamasa i obitelji talaca slušali su Netanyahuov govor u Zastupničkom domu. Zakonodavci obje stranke više puta su ustajali kako bi pljeskali izraelskom vođi, dok su sigurnosne službe izvodile prosvjednike iz galerije koji su pokazivali majice sa sloganima tražeći prekid vatre i oslobađanje svih talaca.

Plačući, zastupnica Rashida Tlaib, demokratkinja iz Michigana, držala je znak u Zastupničkom domu na kojem piše "ratni zločinac".

Netanyahu je optužio brojne prosvjednike protiv rata u Sjedinjenim Državama da podržavaju militante koji su, kako je rekao, ubili bebe u napadu 7. listopada. "Ti prosvjednici koji ih podržavaju trebali bi se sramiti", rekao je.

Netanyahu nastoji prikazati sebe kao državnika kojeg poštuje najvažniji saveznik Izraela. Taj zadatak kompliciraju sve podjeljenija mišljenja Amerikanaca o Izraelu i ratu, koji je postao ključno pitanje u američkim predsjedničkim izborima.

Visoke čelične barijere okružuju Kapitol, policija koristila suzavac

Visoke čelične barijere okružuju Kapitol, a policija je koristila suzavac dok su se tisuće prosvjednika okupljale blizu Kapitola, nazivajući Netanyahua "ratnim zločincem" i tražeći prekid vatre.

Najmanje pet prosvjednika uhićeno je ispred zgrade Kongresa.

Netanyahu je dobio topao prijem od predsjednika Zastupničkog doma Mikea Johnsona i drugih republikanskih zastupnika koji su organizirali njegov govor u Zastupničkom domu. "Danas i svaki dan Amerika mora stajati rame uz rame s Izraelom", rekao je Johnson neposredno prije nego što je Netanyahu počeo govoriti. Velik broj zastupnika iz obiju stranaka ustao je i zapljeskao mu.

Noa Argamani, izraelska taokinja koja je oslobođena u spasilačkoj misiji u Gazi, bila je prisutna.

Ovim nastupom Netanyahu je postao prvi strani vođa koji je četiri puta održao govor pred zajedničkom sjednicom Kongresa, nadmašivši Winstona Churchilla.

Više od 50 demokrata bojkotiralo govor

Više od 50 demokrata i politički neovisni Bernie Sanders bojkotirali su Netanyahuov govor. Najprimjetniji izostanak bio je iza njega: potpredsjednica Kamala Harris, koja je predsjednica Senata, rekla je da ju je dugo planirano putovanje spriječilo da prisustvuje.

Sljedeća demokratkinja u hijerarhiji, senatorica Patty Murray iz Washingtona, odbila je prisustvovati, pa je senator Ben Cardin, predsjednik Senatskog odbora za vanjske poslove, služio kao "pro tempore" senator umjesto nje.

Zastupnica Rashida Tlaib, demokratkinja iz Michigana koja ima obitelj na Zapadnoj obali, sjedila je u Zastupničkom domu s kefijom, koju često nosi, prebačenom preko ramena. Tlaib je prošle godine ukorena zbog oštre kritike izraelskog ponašanja u ratu.

Republikanci su rekli da je izostanak Harris, nove demokratske favoritkinje za predsjedništvo, znak nelojalnosti prema savezniku. Partner bivšeg predsjednika Donalda Trumpa J. D. Vance također nije prisustvovao Netanyahuovom govoru, navodeći kao razlog obveze u predizbornoj kampanji. 

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.