VIDEO Novi bolnički odjel za zaražene u Kini: O pacijentima brinu samo roboti

Screenshot: YouTube/ Click Heart TV

U WUHANU je otvoren novi bolnički odjel u kojem rade samo roboti. Kreiran je kako bi se medicinsko osoblje zaštitilo od zaraze koronavirusom.

Oko 200 pacijenata sa simptomima zaraze virusom COVID-19 dovedeno je 7. ožujka u novi odjel, koji se nalazi u prenamijenjenom sportskom centru u Wuhanu. Roboti tamo pacijentima daju hranu, piće i lijekove te održavaju objekt čistim. Neki imaju humanoidnu glavu, ruke i gornji dio trupa te donji dio na kotačima, dok drugi u cijelosti nalikuju na robotiziranu kutiju. Roboti se kreću samostalno, no njima upravlja osoblje koje se nalazi izvan zatvorenog odjela.

Suradnja između kompanije za robotiku i bolnice

Radi se o probnom projektu ostvarenom u suradnji između kompanije koja se bavi robotikom CloudMinds, mobilnog operatera China Mobile i bolnice Wuchang u Wuhanu. Ravnatelj te bolnice Liu Zhiming umro je prošlog mjeseca zbog zaraze koronavirusom.

Bill Huang, direktor kompanije CloudMinds, smatra kako se radi o testnom projektu koji može služiti kao podloga budućim inicijativama, piše New Scientist.

"Ovo je prvi bolnički odjel u Kini unutar kojeg o pacijentima brinu samo roboti. Nudi nam se prilika da vidimo koliko uspješno možemo surađivati s tehnologijom“, kazao je Huang.

Brinu se o pacijentima s blažim simptomima

Roboti se mogu brinuti o pacijentima s blažim simptomima oboljenja kojima je ipak potrebna osnovna medicinska njega. U slučaju da se njihovo stanje pogorša, pacijenti se prebacuju u odjel u kojem djeluje pravo medicinsko osoblje. Kada ozdrave, odlaze kućama.

Tijekom boravka pacijenti nose narukvice sa senzorima koji mjere broj otkucaja srca i temperaturu. Informacije s narukvica prikazuju se na zaslonu izvan odjela, a koji prate liječnici i medicinske sestre. Medicinsko osoblje također koristi zaslon kako bi robotima dodijelilo njihov sljedeći zadatak.

Chenguang Yang iz laboratorija za robotiku u Bristolu u Velikoj Britaniji smatra da se radi o izuzetno obećavajućem eksperimentu, ali upozorava da može doći i do određenih poteškoća.

"Bit će veliki izazov za robote raditi na tako dinamičnom mjestu. Dodatno, roboti koji s ljudima dijele životni prostor trebaju imati vrlo visoke sigurnosne mjere jer u suprotnom može biti previše opasno", komentirao je Yang.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.