VIDEO Odnijeli ruže pred kip Zagorke: "Neću dopustiti da Hrvatska postane Poljska"

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

EKSTREMNI katolici i danas su klečali na trgovima u više gradova. Kao i u veljači, i danas ih je dočekao protuprosvjed.

Protuprosvjed je organizirala udruga Domino, a performans je predvodila umjetnica Arijana Lekić - Fridrih. Performans je nazvan "Tiha misa". Prosvjednici su pred klečavcima nosili transparent s natpisom "Za raskid vatikanskih ugovora". S njima je i ovaj put bio europarlamentarac Fred Matić.

Prosvjednici su se s Trga uputili do kipa Marije Jurić Zagorke kako bi osudili nedavno objavljen prilog HRT-a Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje. Podsjetimo, HTV je u utorak započeo s emitiranjem putopisnog serijala Turistički vodič autora Borisa Veličana. Koncept emisije je zamišljen tako da Veličan kao voditelj emisije vodi petero turista - Kolumbijca Sergija, Amerikanca Garretta, Nigerijku Shannon, Dominikanku Isabellu i Nijemca Benjamina - te im otkriva slabo poznate dijelove Hrvatske. 

Veličan je na početku prve epizode, koja nosi naslov Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje, odveo turiste u Tkalčićevu ulicu kod kipa hrvatske književnice i novinarke Marije Jurić Zagorke. "Ovo je Marija Jurić Zagorka, slavna hrvatska novinarka, spisateljica i borkinja za ženska prava, aktivistica", započeo je Veličan svoje izlaganje.

"No ono što je najzanimljivije za nas ovdje jest jedno vjerovanje. Ovdje u Hrvatskoj vjerujemo da diranje njenih grudi ispunjava želje. Tako da sve što trebate napraviti jest uhvatiti grudi, zatvoriti oči, poželjeti nešto i to će se ostvariti. Ja ću vam pokazati", opisao je Veličan. Potom je odlučio pokazati turistima kako bi to u praksi trebalo izgledati te je uhvatio kip za grudi i zatvorio oči. Nakon toga su turisti redom odlazili do kipa i činili isto. 

"Neću dopustiti da se Hrvatskoj dogodi Poljska"

"Nosit ćemo ruže pred kip Marije Jurić Zagorke, nosile bismo ih i bez sramotnog HRT-ovog priloga. Do danas nismo dobili razlog zašto se to emitiralo. Kako se ženi, bilo kojoj ženi, pogotovo Mariji Jurić Zagorki, može tako nešto raditi", rekla je protuprosvjednica. "Osuđujem medijsku kuću koja je to odlučila pustiti", dodala je.

"Ovo što se događa subotom u Hrvatskoj je ponavljanje scenarija iz Poljske. Neću to dopustiti", rekla je Arijana Lekić - Fridrih. "Željeli smo pokazati da umjetnice itekako imaju glas, pružaju otpor i mogu ukazati na bilo kakvu društvenu i političku problematiku za koju smatramo da je nepravedna i nepravična. Otpor je protiv onoga za što se muškarci preko puta mole", izjavila je Lekić-Fridrih.

"Nacionalna televizija evidentno ne vidi nikakav problem u tome da se bilo kojoj ženi, a kamoli Mariji Jurić Zagorki koja je toliko učinila za sve nas i dovela nas tu gdje jesmo, uvede nova nematerijalna kulturna baština diranja grudi", ocijenila je Lekić-Fridrih.

 

Matić: Ovo je povratak u srednji vijek

 

"Nitko nema ništa protiv da ljudi mole. Ali moli se za ljubav, mir, oprost. Oni mole za stvari za koje smo mislili da smo ih ostavili nekoliko stoljeća iza nas. To izaziva jezu kod normalnih građana. Ovo je povratak u srednji vijek. To je agenda koja im neće proći", rekao je za Index Fred Matić.

"Ovo su marginalci. Od 90-ih smo se borili da uđemo u Europu, nismo se sigurno borili za povratak u srednji vijek. Ovo za što se oni mole nema nigdje u Bibliji, toga samo ima u srednjem vijeku. Čedno odijevanje? Tko si ti da meni određuješ što ću nositi? Mini suknja nije poziv na silovanje", dodao je.

"Ako imaš hormonalnih problema - postoji izraz koji se zove masturbiranje. Moraju i to znati, ali njihovi organizatori su protiv toga. Moraju naći načine da obuzdaju svoje hormone", zaključio je.